Eslam Al Hamdan, Gabriella Cahlin och Gunnar Gebbe Björkman.

Eslam Al Hamdan, Gabriella Cahlin och Gunnar Gebbe Björkman. Foto: Carolina Fransson

Föreställningar om flyktingresor avslutade

Projektpengar går tillbaka till Röda Korset för fortsatt arbete

ÖDESHÖG. Vidansprojektets dansföreställningar om flyktingars upplevelser har setts av många. Nu är projektet avslutat och de medel som blivit över har skänkts till Röda Korsets verksamhet i Ödeshög.

Av
Carolina Fransson

Eslam Al Hamdan kom till Sverige från Syrien 2014. Ett år senare flyttade han till Ödeshög och fick en idé om att, genom dansföreställningar, gestalta den flyktingström som då kom till Sverige. Ett samarbete inleddes med stöd från Kulturskolan, Ödeshögs kommun, Röda Korset, Rotary och Studiefrämjandet i Linköping. Elever från Kulturskolan medverkade i den dansgrupp på sammanlagt 40 personer som bildades. Idén utvecklades till ett integrationsprojekt där många ungdomar som flytt från olika länder och unga som vuxit upp i Sverige möttes med deras olika erfarenheter och bakgrunder. Dansföreställningar hölls på orter och i städer, i och utanför Östergötland, mellan 2015 och 2018.

Första föreställningen hölls 2015 och genom åren har föreställningarna engagerat många.

Barbro Dahlin, som varit ordförande i föreningen för projektet, fick för några år sedan Johannapriset för sitt engagemang och Eslam har fått Ödeshögs kommuns kulturstipendium för det.

Många har velat se föreställningarna.

– Det här är ett ämne som berör. Till föreställningarna kom det många som varit på flykt och som var oerhört engagerade och kände igen sig i de historierna. Att visa de här föreställningarna var också ett väldigt bra sätt att åskådliggöra vad som hände för jag tror att väldigt många i Sverige inte förstod hur det verkligen var, säger Gunnar Gebbe Björkman, som var med i styrelsen för projektet.

Nu är projektet avslutat. Många ungdomar som deltagit i föreställningarna har gått vidare till gymnasieskolor, universitet och jobb.

– Jag är så tacksam för det arbete som alla lagt ner. Många förstod inte vår situation innan vi visade det. Nu har folk annat att tänka på. Flyktingströmmen är inget nytt längre, men föreställningarna passade väldigt bra att visa då, säger Eslam.

Under åren har de medverkande som stått bakom och stöttat föreningen och projektet hjälp till på många sätt, bland annat genom att bistå med lokaler för repetitioner, material och resor. När projektet avslutades blev 6000 kronor över.

– Vi ville att det som var kvar i kassan skulle gå tillbaka till någon av dem som stöttat det. Det blev Röda korset. Vi vill att pengarna ska gå in i deras verksamhet så att de på något sätt kan fortsätta det arbete som har varit, säger Gebbe.

Gabrilla Cahlin, ordförande i Röda Korset i Ödeshög är mycket glad över det.

– De här pengarna är inte öronmärkta till någonting, men vi har verksamheten med språkcafé i engelska och läxhjälp vid behov. Sen ger vi pengar till Röda korset centralt för det arbete som de gör ute i världen och Sverige, säger hon.

Publicerad 14 May 2019 12:24