Arvid Ingesson, Jakob Burström, Noah Wikman, Jonatan Hörnell och Oscar Carlsson.

Arvid Ingesson, Jakob Burström, Noah Wikman, Jonatan Hörnell och Oscar Carlsson. Foto: Carolina Fransson

Tidigare valkampanj kan få fler att rösta

Förstagångsväljare om hur valdeltagandet i EU-valet kan öka

MOTALA.

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Runtom på länets skolor har det uppmärksammats genom bland annat debatter och diskussioner. Vi har pratat med några elever på Platengymnasiet om hur de tror att man kan få fler att rösta.

Av
Carolina Fransson

Jonatan Hörnell, Arvid Ingesson, Jakob Burström, Noah Wikman och Oscar Carlsson läser andra året på det samhällsvetenskapliga respektive naturvetenskapliga programmet på Platengymnasiet. Inför EU-valet har de varit delaktiga i att anordna en EU-valdebatt på skolan för elever som fyllt 18 år eller fyller 18 år senare i år. Ungdomsrepresentanter från samtliga riksdagspartier och Feministiskt Initiativ bjöds in till debatt med syftet att ge skolans elever en klarare bild över vad partierna vill göra och åstadkomma i EU. Ämnen som debatterades var miljö, migration, olika påståenden och sociala rättigheter.

Under det förra EU-valet var valdeltagandet bland röstberättigade östgötar i många kommuner under 50 procent. Jonatan, Arvid, Jakob, Noah och Oscar hoppas att debatten i skolan kan få fler förstagångsväljare att gå och rösta. På skolan anordnas det också EU-skolval, sätts upp affischer om partiernas olika ståndpunkter och informeras i klasserna om de olika partierna.

Att valdeltagandet var så lågt förra gången tror de alla beror på okunskap.

– Jag tror många inte förstår varför man ska rösta, säger Jakob.

– Man kanske inte bryr sig så mycket. I samband med att vi har jobbat med det här i skolan har vi också pratat om varför valdeltagandet är lågt. Vi har kommit fram till olika orsaker till varför det har blivit så, och vi tror att det är främst okunskap och att EU ses som väldigt långt i från oss, säger Jonatan.

– Ofta när man pratar om EU säger man; ja, med det ska EU fixa, eller det gör de i EU. Men vad är EU i så fall? Det är ju du och jag. Vi allihop. Ofta placerar man EU någon annanstans, men när man röstar kan man faktiskt påverka, säger Noah.

De tror att politikerna kan göra mer för att uppmärksamma EU-valet och få upp valdeltagandet, till exempel genom tidigare valkampanjer och besök i skolor.

– Om man tittar på partiernas valkampanjer inför riksdagsvalet så började de nästan ett halvår innan valet. Den första annonsen som jag såg inför EU-valet var den 2 maj. Då var det bara drygt 20 dagar kvar till valet. Tar inte politikerna tag i det tidigare tror jag det blir svårare för folket att sätta sig in i det, säger Jonatan.

– Politikerna borde också komma ut ännu mer i skolorna och informera. Vi som går på gymnasiet är snart vuxna. Vi ska ta del av demokratin och är nästa generation som ska rösta, säger Oscar.

Så stor andel av östgötarna röstade i EU-valet 2014:

Ydre 57,4 procent

Linköping 55,6 procent

Vadstena 50,9 procent

Ödeshög 48,4 procent

Söderköping 48,1 procent

Finspång 47,4 procent

Kinda 47 procent

Norrköping 46,8 procent

Åtvidaberg 45,9 procent

Mjölby 44,9 procent

Boxholm 44,9 procent

Motala 43,5 procent

Valdemarsvik 43,4 procent

Källa: Valmyndigheten

Publicerad 17 May 2019 11:09