Ganga Roslin Bladh och Rurik Bladh.

Ganga Roslin Bladh och Rurik Bladh. Foto: Carolina Fransson

Bonusfamilj ställer ut tillsammans

Nionde konstrundan för Ganga och Rurik

ÖDESHÖG.

Ganga Roslin Bladh och Rurik Bladh är två av konstnärerna på årets konstrunda Konst runt Omberg. Det är nionde året de ställer ut, och i år har de med sig Gangas dotter Rita Roslin som gästutställare.

Av
Carolina Fransson

Mycket, mustigt och många smaker. Så beskriver Ganga hennes, sambons och utflugna dotterns gemensamma utställning på Saga kulturhus under årets konstrunda.

Ganga Roslin Bladh fick Löfska kulturpriset 2018. Hon visar under rundan bild, keramik och installation och beskriver sin konst som färgrik och lite mytologisk.

– Jag gillar naturen, men jag väver in den så att det blir mina egna världar, säger hon.

Rita är modedesigner och illustratör. Hon är modestudent vid Beckmans designhögskola och visar hela loooks liksom prints på papper, tyg och i 3D-material.

Rurik Bladh hade under föregående vecka ett av sina verk i en utställning i Hästholmen. Han jobbar med traditionella, gamla tekniker med nyskapade motiv. Han gör allt från grunden, förutom att väva duken, och gör färgrika bonader och finstämda ikoner.

– Jag är ikonmålare i botten, men sen har det smugit in sig bonadsmålning. Nu är det mest moderna bonader jag målar, lite poetiska och naturalistiska, säger han.

Att ställa ut tillsammans tycker de är roligt, och de stöttar varandra mycket.

– Blir vi osäkra så frågar vi varandra. Det kan till exempel röra sig om i fall två färger skär sig eller inte, eller om färgerna är klara eller inte, säger Rurik.

– Det är bra när man målar båda två också, för då får man förståelse för att man behöver rymd i tid och rum. Man behöver tid att göra konst, men också mycket tid runtomkring där man skapar. Vi brukar numera serva varandra några gånger i månaden så att den ene får gå in och bara måla i flera dagar utan att bli avbruten för mat, disk eller andra saker. Det blir mycket effektivare då, säger Ganga.

Det är nionde rundan i år för paret.

Vad gör att ni tycker det är så roligt att vara med?

– Det är det att det är en sådan fantastisk möjlighet att träffa så stor publik på så kort tid, säger Ganga.

– Och att det är så många trevliga konstnärer med. Vi har liknande intressen och blir som en familj, säger Rurik.

Under konstrundan Konst runt Omberg, som är den 19:e rundan, ställer yrkesverksamma konstnärer ut. I år är det stor spännvidd när det gäller konstnärerna med alltifrån textil, ullspinneri, broderi, sömnad, textiltryck, serieteckning, naturmålning, keramik, silversmide.

Publicerad 22 May 2019 11:30