Ann-Christin Nilsson Cedermo, Joakim Bragén, Rasmus Franzén och Herman Öberg vid den solcellsanläggning som nu under året har byggts.

Ann-Christin Nilsson Cedermo, Joakim Bragén, Rasmus Franzén och Herman Öberg vid den solcellsanläggning som nu under året har byggts. Foto: Carolina Fransson

Dackeskolans elever erbjuds solcellskurs

Ny valbar kurs på el- och energiprogrammet

MJÖLBY. I höst startar en ny kurs på Dackeskolans el-och energiprogram. Då erbjuds eleverna läsa solcellskursen Förnybar energi. Redan i vår har skolans nuvarande elever fått bygga upp en mindre solcellsanläggning på skolans innergård.

Av
Carolina Fransson

Solceller är en energikälla som blir alltmer efterfrågad. Det märker Joakim Bragén, lärare på Dackeskolans el- och energiprogram. Han har tidigare arbetat som elektriker och har många kontakter inom branschen.

– Sen solceller kom har intresset för det vuxit ordentligt. Nu är det nere på Svensson-nivå. Det är mycket regler kring solceller och ska man ha det behöver man anlita en behörig elektriker. Många elfirmor har gjort solcellsanläggningar och det är fler och fler som gör det. Framtidens solcellsbyggare är dagens elever, så det är jätteroligt att starta upp den här kursen här, säger Joakim.

Skolans elever har de senaste tre åren gjort studiebesök där de tittat på solcellsanläggningar, bland annat den på taket till Trojenborgsskolans sporthall i Skänninge. Idén till den här kursen kom i vintras. Det var Ann-Christin Nilsson Cedermo, energi- och klimatrådgivare i Mjölby kommun, som föreslog den för Joakim. Ann-Christin arbetar med att ordna föreläsningar om solceller och visningar av solcellsanläggningar i ett insatsprojekt på uppdrag av energimyndigheten. Joakim gillade idén om kursen och sedan har det gått fort.

Under våren har årskurs tre-elever på programmet byggt upp en solcellsanläggning på skolans innergård. Den kommer varje år att plockas ner och upp av nya elever i utbildningssyfte. Anläggningen ger energi för i snitt 3000 kilowatt-timmar per år. Eleverna kommer under kursens gång att få konkreta exempel på hur mycket energi som anläggningen ger per dag. Det är den närmsta strömkällan som tar upp energin och det kan till exempel röra sig om att det räcker till strömmen till en lampa eller en microvågsugn.

I augusti ska kursen starta.

– Det här kommer att bli en valbar kurs på 100 poäng som man läser i trean, men elever från alla årskurser på programmet kommer att vara lite involverade i den. Ettorna kommer till exempel att få göra studiebesök hos oss och tvåorna kommer att vara med under olika perioder. Sen kommer ju också fler elever från andra program att se när anläggningen byggs upp och är klar. Så har det varit när den som står här byggdes upp. Det har varit ett stort intresse för den bland eleverna, berättar Joakim.

Bygget av solcellsanläggningen som står på plats nu har varit ett samarbete med el- och energiprogrammet som byggt den, byggprogrammet som gjort ställningen och FAB som har grävt och lagt plattor.

Rasmus Franzén och Herman Öberg går i trean i dag och är nu påväg ut i arbetsliv och vidare studier. De tycker att anläggningen är positiv för skolan och programmet.

– Jag tycker att det är bra att man får se hur det funkar och hur solenergi blir till i och med att det här blir allt mer populärt, säger Rasmus Franzén.

Publicerad 22 May 2019 13:19