Janne Holmbom, Christer Gustafsson och Sara Jussi är Teater Treo.

Janne Holmbom, Christer Gustafsson och Sara Jussi är Teater Treo. Foto: Carolina Fransson

De vill skapa ny form av teater i Boxholm

Teater Treo gör premiärföreställning om våld i nära relationer

BOXHOLM.

Teater Treo. Så heter en ny teatergrupp som startats i Boxholm. Med sina föreställningar vill de skapa en allvarligare teaterscen på orten.

Av
Carolina Fransson

Vi träffas vid ett repetitionstillfälle på Kyrkogatan i Mjölby. Gruppen övar för fullt inför premiärerna av den första föreställningen. Föreställningen heter Tårar är för svaga och handlar om två äldre personer vars minnen och brist på minnen för historien framåt i pjäsen som rör ämnet våld i nära relationer. Janne Holmbom står för manus och regi. Huvudpersonerna Stig-Olof och Gunbritt spelas av Christer Gustafsson och Sara Jussi.

– Våld i nära relationer har förekommit i alla tider. Hur hanterar man det på ålderns höst när minnet dessutom sviker emellanåt? Den dynamiken försöker vi åstadkomma i pjäsen, berättar Janne Holmbom.

Janne Holmbom är regissör.

Janne Holmbom är regissör. Foto: Carolina Fransson

Den 26 juni har föreställningen premiär på Skylten i Linköping och den 27 juni på Nygatan 9 i Boxholm, som är teatergruppens säte och andra repetitionslokal. Föreställningen riktar sig till en publik från tonåren och uppåt.

– Efter föreställningarna ska vi sätta oss ner och se hur vi kan ta dem vidare. Det skulle vara väldigt roligt att göra fler sådana här öppna föreställningar, och spela på alltifrån gymnasieskolor till äldreboenden. Det skulle också vara spännande att göra den här föreställningen på ett äldreboende där gymnasieelever är på studiebesök under dagen. Då skulle man kunna ha ett samtal efter pjäsen och få en generationsöverbryggande diskussion, funderar Janne.

Christer Gustafsson, som spelat mycket barnteater och revyer innan, träffade Janne genom kören Sångarbröderna i Boxholm. För snart två år sedan fick de idén om teaterprojektet. Sara, som gått scenskoleutbildning i England och spelat mycket teater i Stockholm, ville vara med. Hon har tidigare varit med en pjäsen Roll nummer två, om våld mot kvinnor, som också bland annat spelats i Boxholm.

– Jag tyckte att det här verkade intressant och gillade manuset skarpt. Jag vill beröra; att människor ska känna någonting när de lämnar föreställningen. Våld i nära relationer är ett viktigt ämne att ta upp, och något som alltid är aktuellt, säger hon.

Premärföreställningen handlar om våld i nära relationer.

Premärföreställningen handlar om våld i nära relationer. Foto: Carolina Fransson

Tanken med Teater Treos föreställningar är att när publiken ser dem ska de efteråt känna att de har lärt sig någonting, eller fått något att fundera över. De vill skapa, som Janne uttrycker det, seriös teater.

– Boxholm är en bra teaterstad med revyer som drar fulla hus. Det är jättekul med den typen av teater, men det är också jättekul att skapa seriös teater här. Eller seriös är egentligen ett konstigt ord, för all teater är ju seriös, men jag menar en teater där det blir lite tuggmotstånd. När publiken går i från våra föreställningar får de gärna fundera över om de har lärt sig någonting, om de kan se signaler i omvärlden på ett annat sätt, säger han.

Publicerad 29 May 2019 20:41