Antalet resenärer med pendeltåg ökar varje år.

Antalet resenärer med pendeltåg ökar varje år. Foto: Carolina Fransson

Fler ska kunna sitta på tågen

Östgötatrafiken har fördubblat antalet på populära avgångar

ÖSTERGÖTLAND.

Tågpendlandet ökar. För att möta det ökade intresset har Östgötatrafiken köpt in nya tåg som gjort att antalet sittplatser fördubblats på populära avgångar mellan Motala och Norrköping.

Av
Carolina Fransson

Det var i våras som Östgötatrafiken köpte in tre nya tåg och den 19 augusti togs de i bruk. De nya tågen kopplas på ett befintligt tåg, vilket gör att antalet sittplatser fördubblas på avgångar då det är mycket resenärer. Sittplatserna har ökat från 270 till 540 stycken på avgångarna Motala-Norrköping med avgångstider 06.35, 07.05, 17.05 och 17.35 samt Norrköping-Motala med avgångstider 05.18, 05.48, 15.48 och 16.18.

– Pendlandet ökar för varje år, och det är mest i rusningstrafik mellan klockan sex och nio på morgonen och mellan 15 och 18 på eftermiddagen. De här avgångarna är särskilt tungt belastade. Det har varit så fullt att resenärer har fått stå. Vi vill att våra resenärer ska få så bekväm resa som möjligt och därför gör vi den här satsningen, säger Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken.

De bubbla tågen körs på dessa avgångar under hela hösten. Inför tabellskiftet i december kommer de dubbla tågen att utvärderas.

Nathalie Sandberg är en av många pendlare.

Nathalie Sandberg är en av många pendlare. Foto: Carolina Fransson

Nathalie Sandberg jobbar i Motala och bor i Linköping. Hon pendlar sträckan Linköping-Motala och Motala-Linköping flera gånger i veckan.

– Det är smidigt att åka tåg. Oftast fungerar det bra och det är skönt att sätta sig ner och koppla av. Det har strulat någon gång när det varit banarbete bara, säger hon.

"Pendlandet ökar för

varje år"

När vi träffar henne ska hon precis kliva på pendeltåget som lämnar Motala strax efter halv fem, det tåg som går innan ett av dem som nu fått fler platser. Just i dag vid den här tiden väntar ett tiotal passagerare på samma tåg. Nathalie har inte hunnit åka med de dubbla tågen än, men tycker att det är bra att platserna på dem blivit fler.

– På det här tåget är det ganska lugnt, men det brukar vara fullt på de senare. Jag har åkt mycket på det senare tåget mellan Mjölby och Linköping tidigare och då har det varit trångt, säger hon.

Publicerad 22 August 2019 09:44