Lördagen den 31 augusti firar Biodlarna 100-årsjubileum i Skänninge. Jubileumskakan av Karin och Kjell Knutsson från Boxholms Biodlarförening kommer att serveras och landshövdingen talar. Bilden är ett montage.

Lördagen den 31 augusti firar Biodlarna 100-årsjubileum i Skänninge. Jubileumskakan av Karin och Kjell Knutsson från Boxholms Biodlarförening kommer att serveras och landshövdingen talar. Bilden är ett montage. Foto: Mia Karlsvärd/Länsstyrelsen

Hurrar 100 år av honung

De vann recepttävlingen – landshövdingen till Skänninge

SKÄNNINGE.

I dag den 31 augusti firar Sveriges Biodlares Riksförbund 100 år med besök av landshövdingen och Mjölby musikkår. Samtidigt serveras en jubileumskaka.

Av
Lotta Hofström

Det som firas är sammanslagningen av två biodlarföreningar: Sveriges Allmänna Biodlarförening som bildades 1897, och Sveriges Biodlareförening som startade 1911.

Antalet medlemmar är ungefär en tredjedel av hur många bin som bor i en enda bikupa, det vill säga 15 000 stycken. Förbundets kansli ligger i Skänninge och där hålls festligheter. Klockan 15.30 spelar musikkåren.

Landshövding Carl Fredrik Graf kommer till Skänninge.

Landshövding Carl Fredrik Graf kommer till Skänninge. Foto Länsstyrelsen Östergötland

Vid 16 blir det tal, bland annat av landshövdingen Carl Fredrik Graf.

– Åh, det känns hedrande att han kommer! Väldigt positivt, Monica Selling, ordförande Sveriges Biodlares Riksförbund.

Under lördagen serveras dessutom biodlarnas jubileumskaka, som är ett helt nytt bakverk.

– Det har varit en tävling där vi har bett våra medlemmar i våra 270 föreningar att skicka in kakrecept. Vi fick in många, kanske upp emot en 80 stycken, och sedan plockade vi ut några recept med hjälp av Dackeskolan som bakade. På riksförbundsmötet fick deltagarna rösta på den de tyckte var godast och så har vi hedrat dem som lämnat in receptet, säger Monica Selling.

"Det är nästan en klick honung i allt vi äter", säger Kjell som tillsammans med Karin skapat jubileumskakan. Foto: Mia Karlsvärd

Receptet av Karin och Kjell Knutsson från Boxholms Biodlarförening blev det vinnande bidraget i tävlingen.

– Det är nästan en klick honung i allt vi äter. Det förhöjer så gott som all mat. Karin bakar mycket bröd och tillsätter då honung. Frukostens frukttallrik kryddas varje morgon med honung, säger Kjell, som varit biodlare i tio år, ett pressmeddelande.

– Honung i matlagning är något som borde bli mer allmänt känt, och honung är en smakförhöjare av guds nåde - mycket nyttigare än raffinerat socker. Biodling har varit viktigt ur sockersynpunkt, inte minst under världskrigen, säger Monica.

När biodlarföreningarna bildades under 1900-talets början dominerade männen biodlingen.

– Biodling har lite skimmer av folkbildning över sig, och det var folkskollärare som bar det och introducerade det i Sverige. Jag tror att det i stor del handlar om att män dominerade näringarna i Sverige, men också att biodling har varit en fysiskt tung sysselsättning, säger Selling.

I dag är hobbyn inte lika fysiskt påfrestande.

– Den har blivit lättare med modernare bibostäder. Bibostäder är lådor som man staplar ovanpå varandra. Lådorna är i dag av plast, vilket är bra ur ergonomisk synpunkt men är ett frågetecken ur miljösynpunkt.

Här är den vinnande jubileumskakan.

Här är den vinnande jubileumskakan. Foto: Mia Karlsvärd

Biodlarnas jubileumskaka recept

Ca 10-15 port

Mandelbotten

100 g sötmandel

2 ägg

3 dl strösocker

1, 25 dl vetemjöl

100 g smör, smält

Ugn 175 grader.

Mal mandeln. Vispa ägg och socker poröst. Blanda ner den malda mandeln, mjölet och det smälta smöret.

Häll smeten i en smörad och bröad for. Gärna med löstagbar kant. (Eller som vi gjort, baka i portionsform.)

Grädda mitt i ugnen i 25-30 min tills kakan fått gyllenbrun färg.

Testa gärna med en sticka, kakan kan vara lite kladdig i mitten.

Ta ut kakan och låt svalna.

Honungsfudge

3 dl vispgrädde

2, 5 dl strösocker

1 dl ljus sirap

50 g smör

3 msk honung

100 g choklad , hackad (av bra kvalitet, ca 65-70% kakao)

Toppa kakan med sötmandel och flingsalt

Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull.

Koka under medelvärme tills kolan tjocknat, +110 grader, dra av kastrullen från värmen och rör ner smör och honung.

Ställ tillbaka på värmen och låt koka upp.

Dra av kastrullen från värmen och tillsätt choklad, rör tills chokladen smält helt.

Häll kolan över kakan och strö över hackade sötmandlar samt strö över lite flingsalt.

MJ 36 biodlare (3)

Kan serveras med vispad grädde, glass, eller yoghurt.

Publicerad 31 August 2019 09:32