Elza Dunkels - nätforskare:

“Det är inte farligt att lämna ut sig”

Av
Elisabeth Daljemar

NÄTSÄKERHET. Att det kan vara farligt att lämna ut personlig information på Internet har nog de allra flesta fått lära sig. Men stämmer det verkligen? Nej, hävdar forskaren Elza Dunkels - expert på nätkulturer.
Dunkels hade kommit till Motala Folkets Hus för att ifrågasätta en del av det många av oss tar för absoluta sanningar när det kommer till användningen av sociala medier på Internet. Att personlig information och bilder från familjealbumet i Facebookprofilen skulle öka risken att blir stalkad och utsatt för sexuella övergrepp, till exempel.
Varnade föräldrar
Men detta stämmer inte, hävdar Elza Dunkels. Under föreläsningen i Motala varnade hon istället föräldrar för att alltför ihärdigt försöka skydda sina barn från nätets faror och fasor. Fokuserar man för hårt på detta riskerar man inte bara att få barn som lever ett dubbelliv på Internet, utan också att missa andra riskmiljöer, som kan vara minst lika farliga för barnen som nätet, menar Dunkels.
– Det är ytterst ovanligt att någon blir stalkad av en person som sett och tagit reda på saker via nätet - våldtäkterna inträffar istället oftast efter en längre tids kontakt med en förövare, som kan vara mycket manipulativ, sade Elza Dunkels.
– Den enda gemensamma nämnaren offren har är att de har en socialt utsatt situation utanför nätet, fortsatte hon. Det handlar alltså om att fördela samhällets resurser så, att vi har färre barn som far illa - så himla enkelt är det!
“Ta kommandot”
Istället för att överbeskydda tycker Elza Dunkels att föräldrar ska lära sina barn att agera lika klokt på Internet som i verkliga livet. Och att försöka komma ihåg att tidsandan förändras.
– Att man kan bli “googlad” av en framtida arbetsgivare är ett hot som vi vuxna brukar tycka om att sprida, sade Elza Dunkels. Men hur avgörande är egentligen det som ligger på nätet, när alla är där?
– Ju mer jag fyller på på nätet, desto mer är det min bild av mig själv som visas, fortsatte hon. Så att lägga ut mycket kan tvärtom vara ett sätt att presentera sig själv - ett sätt att ta kommandot.


null

Publicerad 10 February 2011 03:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag