Ramona Karlsson skriver en bok om sitt turbulenta liv

Av
Mika Mäkeläinen

redaktion@ostgotatidningen.se

Ramona Karlsson växte upp i småländska Sävsjö och var utåt sett som de flesta barn. Hon sjöng i kör och var duktig i handboll. Men hemma var tillståndet kaotiskt. Mamma, som hade missbruksproblem, hade flyttat och pappa hade stora problem med alkohol. Ramona blev vuxen tidigt, hon fick sköta om hemmet och diska och städa efter fars vilda fester.
– Det var jättejobbigt. Det var mycket fyllefester och pappa hade ofta folk hemma. Jag och min bror var rädda och sprang många gånger till grannen som gav oss mat och skydd.


Mellan faderns spritfester präglades Ramonas vardag av en närmast fullständig brist på omsorg. Allt från mat och städning, till skola fick hon och brodern sköta själva, utan stöd från pappan. När han övergick från att vara vad Ramona kallar ?helgalkoholist?, till att även dricka på måndagar och tisdagar blev situationen hemma för mycket. Ramona slutade äta.
– Jag mådde dåligt och det blev ett sätt att klara av den svåra situationen. Det var ingenting som helt plötsligt bara var där utan problemen smög sig på, berättar hon.

1993 hade ätstörningen blivit så uttalad att Ramona lades in på BUP i Jönköping. Därefter hamnade hon hos en stödfamilj. Men då hennes pappa 1994 slutade dricka tvingades hon flytta hem igen. Därhemma fortsatte problemen. Pappan var visserligen nykter. Men bristen på omsorg fanns kvar.
Ramona fortsatte svälta och under hela sin ungdomstid fortsatte hon att slussas mellan olika institutioner. I slutet av 90-talet planerade Ramona att gå i kloster. Hon läste på bibellinjen i Glimåkra och gjorde resor till Rom i Italien där hon till och med fick en audiens hos påven. Klosterplanerna tog slut när Ramona blev gravid.
– Det var min graviditet som avgjorde att jag bröt upp. Jag har ändå vänner kvar från den tiden och Benjamin, min son, är det bästa jag har här i livet.

Många skulle knäckas helt av det liv Ramona periodvis tvingats leva. Men Ramona har valt att använda alla motgångar hon mött i livet för att göra sig själv starkare. I dag är hon utbildad undersköterska, har tagit körkort och är verksam som ambassadör för Hjärnkoll. Dessutom håller hon på med att färdigställa sin första bok.
– Jag fick idén till boken när jag arbetade med mina föreläsningar, jag tänkte: varför inte skriva om hela mitt liv? I höstas gick jag en skrivarkurs i Stockholm och nu har jag blivit antagen av ett förlag som ska ge ut min bok senare i år, säger Ramona.
– När jag skriver försöker jag hålla en distans till det som har hänt mig och det är en process som är ett sorts renande. Man sätter ord på saker lättare genom att skriva.

I dag mår Ramona Karlsson bra, men hon accepterar att hon till och från i livet kommer att må dåligt.
– Men det finns så mycket hjälp man kan få i dag och fungerar till exempel en medicin så är det en lösning. Fast man måste också inse att allt tar sin tid, säger Ramona och ler.

Publicerad 01 March 2013 11:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag