För Ann-Christine Bruhn är qigong en träning som gjorde henne frisk. Nu vill hon sprida kunskapen om kroppens egna läkning till så många som möjligt.

För Ann-Christine Bruhn är qigong en träning som gjorde henne frisk. Nu vill hon sprida kunskapen om kroppens egna läkning till så många som möjligt.

”Qigong är meditation i rörelse”

Träningen gjorde henne frisk

Av
Louise Hellgren Rahmqvist

MOTALA. Anne-Christine Bruhn firar i år tioårsjubileum som qigonglärare, coach och terapeut. För henne betydde mötet med den kinesiska träningsmetoden ett nytt liv.
För tolv år sedan hade Anne-Christine Bruhn så stora besvär med reumatisk värk och fibromyalgi att hon ibland knappt kunde gå. Ovanpå detta var hon även tvungen att lämna sitt arbete som tandläkare på grund av ögonbesvär. Hon hade provat olika träningsformer, men blev ofta sämre av den fysiska träningen. Så provade hon qigong.
– Jag gick en helgkurs och började sedan träna varje dag. Gradvis märkte jag att om jag gjorde en qigongövning när jag hade ont så släppte den värsta värken och till slut kunde jag sluta med medicinen. Men det var en resa, det tog upp emot ett år att reparera mig så pass att jag blev helt symptomfri. Sedan dess har jag inte ätit medicin.
Vad sade läkarna?
– En del tyckte det var fantastiskt, andra visade inte så stort intresse. Jag önskar att det fanns ett större intresse inom vården, eftersom så många lider av liknande problem.
Vad är qigong?
– Övningarna är lugna flödande rörelser som gör att man hamnar i en djup närvaro. Jag brukar säga att det är meditation i rörelse. Du tränar medveten närvaro, avslappning, meditation, andning. Samtidigt som du får en fysisk träning. Jag arbetar med Zhineng Qigong som grundades av Dr Ming Pang i Kina och det är en medicinsk qigong.
Vem kan börja med qigong?
– Alla. Det är jag själv ett levande bevis på. Man börjar på den nivå man själv är på. Det går alltid att anpassa övningarna till varje individ och man kan stå eller sitta.
Hur ofta ska man träna?
– Rekommendationen är en kvart om dagen i början, men man anpassar det efter sitt eget mående. Mitt tips är att få in det i rutinerna som att borsta tänderna.

Tror på kroppens egen läkning

Förra året blev qigongen betydelsefull för dig igen. Vad hände?
– Jag fick besked att jag hade bröstcancer. Eftersom jag hade erfarenhet av hur min kropp blivit läkt förut, började jag söka information inom qigongen. Jag fick övningar av mina handledare som var riktade mot just bröstcancer. Samtidigt tittade jag på vad jag åt, vad som var i obalans i mitt liv och vad det kunde bero på.
– Jag gjorde kanske ett udda val som började med att ta hand om mig själv innan jag började med den medicinska vården. Men jag har en väldigt stark tro på kroppens egna läkning och när jag till slut opererades var tumören mindre än när den upptäcktes.
Ditt företag SoulRelax är nu tio år, hur ser framtiden ut?
– Min önskan är att få fortsätta inspirera och dela med mig av Qigongens möjlighet till läkning och utveckling. Jag söker hela tiden inspiration som jag kan dela med mig av. Min bas för kurserna är i Motala, där jag bor, men jag har även startat upp terminskurser i Linköping.

Qigongkurs med Maud Gustavsson, Marianne Stenberg, Ann-Christine Svensson och Kajsa Bäckström.

Qigongkurs med Maud Gustavsson, Marianne Stenberg, Ann-Christine Svensson och Kajsa Bäckström.

Publicerad 09 December 2015 11:00