Cristofer Andersson kan tack vare sina läsare snart debutera som författare. I november finns hans bok bland annat i flera av de stora digitala bokhandlarna. Foto: Privat

Cristofer Andersson kan tack vare sina läsare snart debutera som författare. I november finns hans bok bland annat i flera av de stora digitala bokhandlarna. Foto: Privat

Mellan 18 och 30:

Cristofer debuterar på eget vis

Av
Tina Andersson

MOTALA. Cristofer Andersson vill att fler ska få ta del av hans stora intresse. Nu debuterar han som författare, tack vare sina läsare.

– I första delen av Conn Igguldens serie om Romarriket nämns Gaius Marius, som också kallas för Roms tredje grundare. Jag ville veta mer om honom, säger Cristofer.

Till vardags arbetar han som lärare i svenska och historia på Platensgymnasiet. Det genuina historeintresset drev honom till en djupdykning i personen Marius som han vill att alla ska få veta mer om. Den historiska berättelsen rann, bokstavligt talat, ut genom fingrarna och ner på pränt.
– Att skriva blev som en drog. Jag kunde inte sluta! Andra spelar fotboll eller tv-spel när de kommer hem. Jag skriver en bok, säger Cristofer.

Utkastet till den första boken med titeln ”Gaius Marius” kom till relativt snabbt.
– Men sedan har redigeringar, tillägg, borttagningar, omläsningar, ny forskning och så vidare, gjort att det allt som allt tagit sex år.
Gaius Marius blev en spännande historieskildring på nästan 400 sidor.
 

Planen är en serie på fyra böcker, som kan ses som en fortsättning på Igguldens verk. Men genren för historisk spänningslitteratur är smal och få förläggare vågar satsa, menar Christofer. Trots bra utlåtanden från nyckelpersoner på några av de stora förlagen har han fått nej. Rädslan för genren har han svårt att förstå. I sitt yrke ser han hur intresset för historia växer bland eleverna.
– Jag skulle säga att intresset är större än någonsin.
Han nämner även tv-serien Historieätarna som ett exempel på hur intresset för populärhistoria breder ut sig.
– Alla kan inte läsa deckare.


Nu satsar Cristofer på att ge ut den första boken på egen hand. Genom en insamling på sajten Kickstarter hjälper varje bidragsgivare till att finansiera boken, som de också köper. I nästa vecka avslutas insamlingen och i november hoppas han att boken ska vara bunden och klar.
– Det kostar att vara nytänkande, men jag vill visa förlagen att det finns ett intresse för den här typen av litteratur.

Läs mer:

kickstarter.com

Publicerad 06 September 2016 11:00