Morgan Zakaria Merza har deltagit i kursen. Han har tidigare drivit en restaurang i Kairo.

Morgan Zakaria Merza har deltagit i kursen. Han har tidigare drivit en restaurang i Kairo.

Morgan söker ny företagsidé

- Kursdeltagare får lära sig om företagande i Sverige

Av
Carolina Fransson

MOTALA. Att driva företag i Sverige skiljer sig jämfört med att göra det i många andra länder. För att hjälpa personer med utländsk härkomst som har drivit företag utomlands och eller som har ambitioner om att driva företag i Sverige har Nyföretagarcentrum Västra Östergötland starta eget-kurser.

Kurserna är ett pilotprojekt som Nyföretagarcentrum Västra Östergötland arbetar med på uppdrag av Samordningsförbundet Västra Östergötland.
Projektet består av två stycken sex veckor långa starta eget-kurser, en som precis har avslutats i Motala och en som nu är i gång i Mjölby.

Under kursen i Motala har 12 deltagare som är bosatta i Motala, Vadstena och Mjölby kommuner och som kommer från Syrien, Afghanistan, Armenien, Bosnien Hercegovina och Uganda träffats en dag i veckan för att få kunskaper om vad man bör tänka på innan man startar ett företag i Sverige.
– Vi har bland annat gått igenom det svenska regelverket, vilka regler som gäller för anställda och hur skattesystemet fungerar, berättar Ingela Lindefelt på Nyföretagarcentrum.

Ingela Lindefelt har informerat på kurstillfällena och det har varit föreläsningar och besök av bland annat Skatteverket och andra företagare.
Via SFI, Hermods och Arbetsförmedlingen träffade Ingela Lindefelt, inför kursernas start, cirka 250 personer.
Hon informerade om projektet och deltagarna fick sedan anmäla sitt intresse.
– Vi handplockade personer som har drivit eget företag eller som vi bedömer har goda förutsättningar att driva företag, säger Ingela Lindefelt.

Ny affärsidé

27-årige Motalabon Morgan Zakaria Merza var en av dem. Han kom till Sverige för tio månader sedan och träffade Ingela Lindefelt via SFI. Han är född i Syrien och har bott i Egypten i många år. I Kairo drev han och en samarbetspartner under flera år en nigeriansk restaurang.
– Jag sökte till kursen eftersom jag har en idé om att starta ett företag i Sverige och ville se hur det var jämfört med när jag drev företag i Egypten. Jag har upptäckt att det är stor skillnad. Det är mycket mer lagar här i Sverige. Och det är dyrare. I Egypten är skatten 12 procent och här är den 33 procent. Maten är också billigare att köpa in där än här i Sverige, säger han.

Morgan Zakaria Merza är nöjd med kursen. Den har gett honom mycket information, men han har inte bestämt sig för om han ska starta eget än eller inte. Det kostar, menar han, och han vill vara säker på att hans idé fungerar och lönar sig om han ska ta det steget.
Just nu läser han SFI och en kurs i engelska som han behöver för att kunna läsa vidare på universitetet. Han är utbildad musiker och funderar på att eventuellt vidareutbilda sig inom det området eller inom media.
– Jag håller just nu på att ta reda på vad det finns behov av i Sverige och vad som kan bli framgångsrikt, säger han.


Publicerad 27 January 2017 06:00