Kulturen sätter identiteter i fokus

Av
Tina Andersson

MOTALA. Just nu genomför Motala kommuns kulturenhet en satsning som handlar om allas rätt att vara sig själv. Projektet heter ”Min identitet - han, hon, hen, hin”

– Vi hade inget annat val än att göra det här projektet, säger Sofia Lycke, konstintendent Motala Konsthall och projektledare för ”Min identitet - han, hon, hen, hin”.
Enligt svensk lag finns det bara två kön – man och kvinna. I en studie som Folkhälsomyndigheten har genomfört står det klart att psykisk ohälsa och självmordstalen stegrar bland dem som inte kan identifiera sig i några av de normer som tillskrivs de juridiska könen.
– Vi vill försöka skifta fokus och bryta gamla strukturer, men också visa att det kan vara skadligt med normer. Samhällets inställning till de här frågorna behöver ändras, säger Sofia Lycke.

Freja Lindberg är queer- och transaktivist. Hen är en av konstnärerna i utställningen “Min identitet - han, hon, hen, hin”.

Freja Lindberg är queer- och transaktivist. Hen är en av konstnärerna i utställningen “Min identitet - han, hon, hen, hin”.

En konstutställning

Projektet har tagit form under snart ett års tid. Nu kan Motalaborna ta del av ett program med en mängd olika aktiviteter, som involverar samtliga verksamheter inom kulturenheten.

I Konsthallen pågår en normkritisk samlingsutställning med de fyra konstnärerna Freja Lindberg, Danielle Pamp, Zafire Vrba och Maja Michaelsdotter Eriksson. Med olika tekniker och uttryck skildrar de sina egna upplevelser och erfarenheter. Strax innanför entrén till konsthallen står Maja Michaelsdotter Erikssons skulptur ”Gapa, svälj”.
– Klumpen har tillslut släppt taget och bara spyr ut allt som den har hållit inne.


I sina målningar vill konstnären Danielle Pamp berätta om sina egna upplevelse utifrån föreställningar om manligt och kvinnligt. Foto: Tina Andersson

I sina målningar vill konstnären Danielle Pamp berätta om sina egna upplevelse utifrån föreställningar om manligt och kvinnligt. Foto: Tina Andersson

Olika aktiviteter

Programmet fortsätter med föreläsningar, filmvisning, workshops, musik, teater och sagostunder. Aktiviteter finns för alla åldrar.
– Barn reflekterar tidigt över sådana här frågor, men det saknas förebilder. Transpersoner förekommer sällan i litteratur, i media och samhället i stort. Underrepresentation skapar stor okunskap, säger Sofia Lycke.

Projektet pågår en bit in i april men förhoppningen är att det ska leva vidare även efter det. Projektkatalogen innehåller fakta som Sofia hoppas ska kunna komma till användning på exempelvis vårdcentraler och ungdomsmottagningen.
– Vi hoppas att fler ska börja reflektera och tänka mer öppet kring det här. Om vi kan få en person att må bättre av det vi gör så tycker jag att vi har lyckats, säger Sofia Lycke.

FAKTA

Juridiskt kön - Det finns två juridiska kön i Sverige - kvinna, man

Hbtq - är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner och personer med queera uttryck och identiteter

Ickebinär - kan den person kalla sig som identifierar sig som mellan eller bortom kvinna-, man- uppdelningen av kön.

2013 - från och med nu tvångssteriliseras inte längre transsexuella i Sverige.

2017 - Socialstyrelsen ser över klassificeringen av transsexualism, med målet att det inte längre ska klassas som en sjukdom.

Källa: Min identitet

Publicerad 10 March 2017 06:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag