Anmälningar om vanvård ökar

Av
Tina Andersson

ÖSTERGÖTLAND. Antalet samtal till länsstyrelsen om vanvårdade djur har ökat för varje år. Under 2016 anmäldes drygt 550 fall till djurskyddslinjen.

– Vi ser att det sker en konstant ökning för varje år, säger länsveterinär Helen Loor.
Av de drygt 550 samtalen som kom till länsstyrelsens så kallade djurskyddstelefon under förra året, kontrollerade länsstyrelsens veterinärer ungefär var tredje fall. I 40 procent av dem visade sig djuren må bra.
– Generellt kan man säga att det i storstäderna handlar om sällskapsdjur som inte blir rastade, medan bristande tillsyn, kladdiga hagar och magra djur är vanligare på landsbygden, säger Helen Loor.

Varje anmälan bedöms och prioriteras. Vid uppenbara fall av vanvård omhändertas djuren av polisen. Vid mer tveksamma tillfällen gör man noggran efterforskning vad som kan ligga bakom bristerna.
– Den som äger djuren kan plötsligt ha blivit sjuk eller är för gammal för att orka ta hand om sina djur. Då försöker vi se om det finns någon annan som kan ta hand om dem.
Under förra året öppnade länsstyrelsen upp för möjligheten att anmäla misstanke om vanvård via ett webbformulär på deras hemsida.
–Det är många som använder tjänsten, men anmälningarna blir lätt ofullständiga och då kan vi inte göra något åt dem, säger Helen Loor.

Publicerad 14 March 2017 09:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag