Mer kul för barnen i sommar

Av
Tina Andersson

MOTALA. Tack vare ett nytt statligt bidrag kunde Motala kommun satsa extra på aktiviteter för barn och unga under sommarlovet. Mer blir det även i år, tack vare ett tillskott på nästan 800 000 kronor.

Med hjälp av det då nyinstiftade bidraget från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor kunde Motala kommun, under förra året, satsa mer än någonsin på gratis sommarlovsaktiviteter för barn och unga. Så blir det även i år när kommunen tilldelas ekonomiskt stöd på 792 360 kronor.
– Det var välkommet och jättepopulärt att ta del av de här aktiviteterna, säger Karin Gren Lindholm, enhetschef för kommunens fritids- och ungdomsgårdar.

Bidraget är ett tillskott utöver det som kommunen själv anslår för sina sommarlovsaktiviteter. Tanken är att alla barn mellan 6 och 15 år ska få tillgång till gratis aktiviteter under sommarlovet, oavsett social och ekonomisk bakgrund.

I fjol arrangerades allt ifrån långväga utflykter, kollon och dagsaktiviteter som bad, fotboll, filmskapande och skrivarjam på olika platser runt om i kommunen.
– Nu har vi utvärderat förra årets aktiviteter, lagt till sådant som efterfrågats och tagit bort sådant som inte funkade, säger Karin. 

Gott sommarlov

Även om de längre resorna till Kolmården och Skara sommarland var uppskattade, vill hon poängtera hur viktiga aktiviteterna på hemmaplan är.
– Syftet är att kunna erbjuda aktiviteter för alla och där spelar till exempel näridrottsplasterna en jätteviktig roll. Tillsammans med Östergötlands idrottsförbund har vi kunnat öka aktiviteten och kvalitén där.

Bidraget baseras på antalet barn i familjer som är beroende av ekonomiskt stöd i kommunen. Därför kan man se positivt på att årets bidrag inte är lika stort som förra året.
– Det betyder att fler har fått det bättre och det är positivt. Vill man så kan man ha ett riktigt gott sommarlov i Motala.

Årets program håller som bäst på att sammanställas och kommer att skickas hem till alla elever på mellan- och högstadiet. På biblioteket finns de snart översatta till engelska och arabiska.

Publicerad 05 April 2017 07:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag