Mindre is på sjön i framtiden

Så påverkas Vättern av klimatförändringen

MOTALA. Sjöarna påverkas av klimatförändringen. Enligt nya beräkningar från SMHI kommer Vättern i framtiden att få högre vattentemperaturer, lägre vattennivåer och betydligt mindre is.

I två nya rapporter från SMHI redovisas resultatet från klimatberäkningar för landets större sjöar. I Vättern kommer enligt beräkningarna vattentemperaturen generellt att höjas med två till tre grader och medelvattennivån minska med en till två decimeter till slutet av seklet. Dessutom kommer antalet dagar med isbelagda vikar att minska drastiskt.

– Det kommer att bli ovanligare med is på Vättern i framtiden, på grund av den globala uppvärmningen med varmare lufttemperatur. Då stiger också vattnets temperatur, säger Anna Eklund, hydrolog vid SMHI till SVT.

Isläggningen på Vättern berör i första hand vikarna och orter med kust som Ödeshög, Motala och Vadstena. Idag är det främst där som Vättern isbeläggs, resten av sjön fryser sällan.

– Konsekvenserna av det här drabbar dels vinterns friluftsliv, men också viktiga ekosystem i och kring vattnet. Flera arter kan dö ut. Hur isen kommer att förändras framöver beror på hur mycket vi människor kommer att bidra till den globala uppvärmningen i framtiden. Men det kommer ganska säkert inte förekomma något mer att hela Vättern isbeläggs.

Publicerad 20 December 2017 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag