Guldsmeden som sprider julglädje

Caroline Bränfeldt hjälper ensam mamma att fixa julklapparna

MOTALA.

Caroline Bränfeldt är guldsmeden som tar på sig tomteluvan för att sprida julglädje. På sociala medier söker hon nu efter en ensamstående mamma att besöka med tomtesäcken och paket.

Det nalkas mot jul och med ungefär två veckor kvar till julafton och tomtebesöken börjar Caroline Bränfeldt att planera inför sina egna julklappsbestyr och på vad hon ska ge till sina tre barn i julklapp. Tankar som väcker en idé om att hjälpa andra som kanske sitter med samma bestyr men som inte får det att gå ihop ekonomiskt. Caroline bestämmer sig för att hon vill hjälpa till och den 11 december postar hon ett inlägg på Facebook där hon söker efter en ensamstående mamma som har det svårt att få julen att gå ihop.

– Jag har själv varit ensamstående och vet hur tufft det kan vara att behöva vrida och vända på varenda krona. Och att sen addera på julstressen och pressen av att köpa en massa julklappar gör situationen ohållbar för många.

Julen kan vara förknippad med både kärlek, glädje och stor oro. Jag vill därför hjälpa en familj att bidra med julklapp till barnen, med det jag kan. Skicka PM till mig och berätta lite om dig själv och dina barn så är det kanske just dig jag kan få glädjen att få hjälpa i år, skriver Caroline i sitt inlägg på Facebook.

– Tanken är att jag ska köpa några julklappar var till barnen. Inslagna och klara för mamman att lägga under granen. Till mamman tänker jag göra ett smycke och ge, för hur ofta har man råd att skämma bort sig själv som ensamstående småbarnsförälder?

På tre dagar har inlägget fått 24 kommenterar, 140 likes och över 80 personer har delat Carolines inlägg.

– Jag har fått ett tjugotal meddelande från kvinnor som skriver att de vill ha min hjälp. Deras historier och levnadsöden berör mig. Vilka kämpar dessa kvinnor är! Som ensam får vardagen att gå hop med barn, jobb och alla tusen vardagsbestyr. Många av kvinnorna har inte fast jobb eller så har de behövt gå ner i tid för att få vardagen med barnen att gå ihop. Jag önskar att jag kunde hjälpa alla men det går inte. Men till nästa år hoppas jag att jag har inspirerat flera människor att hjälpa till.

Kommentarsfältet fylls snabbt med hyllningar och beröm till Caroline men det är också flera personer som skriver att de vill vara med och hjälpa till. " Vilket fint initiativ, hjälper gärna också till om jag kan bidra med något, funkar fint med pm direkt till mig" skriver en kvinna.

"Väldigt fint vi hjälper gärna till går bra med att skicka ett pm direkt till mig med" skriver en man. "Du vet var du har mig om jag kan bidra med något" skriver ytterligare en kvinna.

– Det är helt fantastiskt. Jag blir så himla glad. Jag har själv inte någon jättestark ekonomi och kan såklart inte hjälpa alla men nu tack vare att fler medmänniskorvill vara med och hjälpa till så kan vi kanske hjälpa flera. Tillsammans kan vi underlätta för de som har det svårt och göra deras jul lite enklare och mer glädjefylld.

Varför gör du det här?

– För mig kommer det väldigt naturligt att vilja hjälpa till. Jag har alltid tyckt om att hjälpa andra och är uppvuxen med två helt fantastiska föräldrar som alltid ställer upp för alla. Jag har lärt mig av de. Mamma och pappa har alltid hjälpt andra människor, med det som de har kunnat, och de har inte gjort någon skillnad på om det är grannen, morfar eller barnens kompisar som behöver hjälp.

Efter det stora genombrott som Carolines inlägg fick är det nu flera familjer i Motala som får ta del av Caroline Bränfeldts julglädje och givmildhet.

– Nu kommer jag eller vi att kunna hjälpa 4-5 familjer då helt fantastiska människor har tagit kontakt och vill hjälpa till att hjälpa och det är inte bara ensamstående familjer jag har valt ut.

Publicerad 22 December 2017 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag