Hedersomnämnd i stor fototävling

Johan Stadling: "Det är fantastiskt stort det här"

MOTALA.

Han är fotografen som tycker att färg och form vinner i längden. Nu har Johan Stadling blivit hedersomnämnd i stor internationell fototävling.

European Wildlife Photographer of the Year är en stor europeisk fototävling med sammanlagt 13 kategorier. Johan Stadling blev hedersomnämnd i kategorin för växter och svampar.

– Det är fantastiskt stort det här. Det känns jätteroligt att nämns i samband med de stora giganterna säger han.

Bilden som Johan Stadling tävlade med tog han i november förra året runt Tybble, norr om Tjällmo. Att det blev ju st en bild med lokal anknytning som tog sig upp i topp tre i tävlingen tycker han känns extra roligt.

–Det känns lite speciellt ändå att den är tagen på hemmaplan.

Johan Stadling har alltid tyckt om att fotografera och som liten kunde han spendera många timmar i mörkerrummet tillsammans med sin pappa, som då arbetade som nyhetsfotograf hemma i Sundsvall.

Sedan 2008 har fotograferandet gått från hobby till en halvtidsysselsättning.

–I början fotograferade jag mycket romantiska landskap och häftiga solnedgångar men på senare tid tycker jag att färg och form är det som vinner i längden, det ger ett annat djup i bilden.

Johan Stadling menar på att planering är A och O för en skicklig naturfotograf.

– Det är mycket väder och vind. Det gäller att känna till platserna som du vill fotografera och lära dig platsernas bettenden så du kan planera när du ska ge dig ut, jag har ett gediget schema så att jag vet att jag får med mig den bilden som jag vill hem. Olika platser för olika väder, årstider och klockslag.

I mellandagarna kommer Johan Stadling och Mathias Kilman ställa ut några av sina naturbilder på Dubergska gården i Motala. På grund av upphovsskäl kan tidningen inte publicera Johans vinnarbild.

Publicerad 25 December 2017 07:00