Nu kommer fyrfack till Borensberg och Vadstena

De nya soptunnorna ska gynna miljön

BORENSBERG/VADSTENA. Snart kan villaägarna källsortera direkt vid husknuten. Under våren börjar utrullningen av de nya sorteringstunnorna i Borensberg och Vadstena.

Mycket av det som slängs i soptunnan är sådant som i stället skulle kunna återvinnas, vilket både är en belastning för miljön och innebär ökade kostnader för förbränning. Nu ska de nya sorteringstunnorna öka servicen för villaägarna men framför allt gynna miljön.

Fyrfackssystem för sophämtning innebär att villaägare får två sorteringstunnor med fyra fack vardera. I dessa slängs de förpackningar och tidningar som nu källsorteras på en återvinningsstation, samt hushållsavfall och matavfall.

– Med fyrfack blir det lätt att göra rätt. Det är en stor vinst för miljön om fler kan sortera sina sopor och det bidrar till att vi kan lämna över ett hållbart samhälle till kommande generationer, säger Arvid Sjögedahl, ordförande i Motala-Vadstena vatten- och avfallsnämnd.

2021 ska alla villahushåll i Motala och Vadstena kommuner ha fått tillgång till fyrfack.

– Det här är en ökad service till en låg kostnad för våra kommuninvånare. Det ska bli spännande att se utvecklingen och jag tror att vi får goda resultat när vi framöver mäter avfallsmängderna. Så har det blivit i andra kommuner som infört fyrfack, säger Arvid Sjögedahl.

Publicerad 03 January 2018 00:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag