Här bor det flest singlar i Östergötland

ÖSTERGÖTLAND.

Singelhushållen ökar och numera är ensamhushållen den vanligaste boendeformen i landet. I Östergötland är det Vadstena som har procentuellt flest singelhushåll.

Ensamhushållen är den vanligaste boendekategorin i Sverige. Totalt finns det 1,7 miljoner hushåll där det bara bor en person , vilket motsvarar 39 procent av landets alla hushåll. Det gör alltså ensamhushållet till den enskilt vanligaste boendekategorin. Men de allra flesta personer delar trots allt en bostad med till exempel en sambo eller ett barn. 82 procent av alla svenskar bor tillsammans med någon annan.

Ensamhushållen är vanligast i glesbygdskommunerna, enligt siffror från Statiska centralbyrån, SCB. Boendeformerna skiljer sig också mellan generationer och kön. Bland yngre är det vanligare att män bor ensamma än kvinnor och bland äldre är det tvärt om.

I Östergötland är Vadstena den kommun som har flest singelhushåll. Var femte Vadstenabo bor ensam. Söderköping har minst ensamhushåll, 13,7 procent av kommunens invånare bor ensamma.

I länets två större städer Linköping och Norrköping är det 19,1 respektive 18,3 procent av invånarna som lever i singelhushåll.

Motala hamnar på delad sjätteplats tillsammans med Boxholms kommun. Där är det 17,9 procent av invånarna som bor själva.

Publicerad 09 January 2018 11:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag