Detektivarbetet som gav resultat

Efter 50 år är tavlan tillbaka hemma på Zederslundsskolan igen

MOTALA. När Högre allmänna läroverket i Motala invigdes 1943 skänkte prins Eugén sin målning ”Solglitter över Vättern” till skolan. Tavlan försvann mystiskt någon gång på 60-talet men tack vare Motalaborna Bertil A Karlsson och Pernilla Fredrikssons massiva detektivarbete är nu målningen tillbaka på skolan igen.

- Det känns helt fantastiskt att tavlan är tillbaka igen. För mig har det varit väldigt viktigt att eleverna skulle få tillbaka sin tavla, säger Bertil A Karlsson som är initiativtagare till det detektivarbete som fick hem tavlan och som arbetar som resursperson på Zederslundsskolan idag.

Han tar oss med tillbaka till den dagen när allting började för sex år sedan. När han på en rast hittade en bok där det stod om de gåvor som hade skänkts till läroverket vid invigningen och att den förnämsta av alla gåvor var en vacker oljemålning ”Solglitter över Vättern” som prins Eugén utfört 1931 och som han nu för obestämd tid deponerat hos läroverket. Dessa rader intresserade Bertil som själv inte kunde minnas att han hade sett någon sådan tavla i skolbyggnaden. Han började därför att leta efter tavlan. Han letade efter på den alla tänkbara platser men tavlan var spårlöst försvunnen. Något år senare berättade Bertil om tavlan för sin goda vän Pernilla Fredriksson som har ett stort konstintresse och tänkte att hon kanske kände till något om en prins Eugén målning i Motala. Men Pernilla hade aldrig hört talas om att det skulle finnas en prinsmålning i kommunens ägo.

Även Pernilla blev intresserad av att ta reda på vad som hade hänt med den försvunna målningen och började att intervjua gamla elever som hade gått på skolan under 40-talet för att se om de mindes tavlan. Bara ett fåtal av eleverna kom ihåg den men de allra flesta hade inget minne av hur tavlan såg ut och ingen visste vad som hade hänt med den.

Pernilla tog då kontakt med Bildningsnämnden i Motala, som ska ha ett register över kommunens all konst, och där blev det, enligt henne, en stor uppståndelse över att de skulle ha en prins Eugén tavla i kommunen men ingen visste var tavlan fanns idag. Bertil började att söka efter tavlan på alla länets museer men den fanns ingenstans. Han letade också efter ledtrådar i gamla tidningsurklipp på biblioteket i Linköping. Under tiden läster Pernilla all litteratur som fanns om prins Eugén och utvidgade sökområdet till Stockholms olika museer men ingenstans fanns det någon som visste någonting om prins Eugéns målning ”Solglitter över Vättern”.

Bertil tog kontakt med Waldemarsudde, där prins Eugén bodde, men de hade inte tavlan och kände inte heller till att det skulle finnas någon tavla med det namnet.

Men detektivarbetarna vägrade att ge upp och sökandet fortsatte. Nu började de att söka på nätet och skrev ett inlägg i Facebookgruppen ”Du vet att du är från Motala” och där fick de äntligen napp. Någon trodde sig veta att tavlan kunde finnas på den svenska ambassaden i Uruguay. Pernilla tog genast kontakt med ambassaden men det visade sig att den var stängd sedan flera år tillbaka. Pernilla kontaktade då alla svenska ambassader i närheten av Uruguay och efter några veckor kommer ett svar från den svenska ambassaden i Buenos Aires att de kan ha haft just den tavlan men att UD tagit hem alla konst i samband med att ambassadens renovering.

– Jag fick rysningar över hela kroppen. Det kändes så overkligt att kunna stå precis bredvid den tavlan som vi hade letat efter i så många år, säger Pernilla Fredriksson.

Då skickade Pernilla en förfrågan om den försvunna tavlan till konstansvariga på UD i Stockholm och flera månader går utan att hon hör någonting. Men i början av mars 2015, tre år efter att Bertil hittade boken om målning på Zederslundsskolan, får de napp. UD svarar att tavlan finns bland dem konstverk som tagit tillbaka till Sverige via Moderna museet transporttjänst och fanns nu på Waldemarsudde.

Fredagen den 22 maj 2015 tog både Bertil och Pernilla ledigt ifrån sina arbeten för att åka till Stockholm och Waldemarsudde för att vara med när de packade upp tavlan.

– Det var en obegriplig känsla. Det var svårt att förstå att vi faktiskt att hade lyckats. Vi hade hittat prinsens målning och skolans fina gåva, säger Bertil A Karlsson.

– Jag fick rysningar över hela kroppen. Det kändes så overkligt att kunna stå precis bredvid den tavlan som vi hade letat efter i så många år, säger Pernilla Fredriksson.

När Bertil A Karlsson och Pernilla Fredriksson äntligen hade hittat tavlan fick de ett löfte om att den skulle deponeras till Motala, igen och i april 2016 kom prins Eugén målning ”Solglitter över Vättern” till Charlottenborgs slott där den hänger i dag. För att riktigt sluta cirkeln skapades, med Waldemarsuddes goda minne, en kopia till Zederslundsskolan. Det är ett fotografi tryckt på canvasduk innanför guldram. Fotot har tagits av den kände Motalafotografen Åke Svensson.

– För mig har det alltid varit viktigt att tavlan eller en kopia utav målningen skulle finnas här på Zederslundsskolan där den hör hemma och Åke har gjort ett helt fantastiskt jobb, det syns knappt att det är en kopia, säger Bertil A Karlsson

Historien om tavlan som försvann fick såldes sitt slut den 12 januari 2018. Då bjöd Bertil A Karlsson och Pernilla Fredriksson in till en ceremoni för att fira att tavlan kommit tillbaka till Zederslundsskolan. Under ceremonin höll bland annat landshövding Elisabeth Nilsson och bildningsnämndens ordförande (S) Nicklas Rudberg tal och en av tavlans upphittare, Bertil A Karlsson.

Prins Eugéns målning

Prins Eugéns målning "Solglitter över Vättern" har kommit hem igen. Nu hänger den på exakt samma plats i ljusgården på Zederslundsskolan där den hängde för första gången för nästan 50 år sedan. Foto: Johanna Danielsson

– Tavlan skänktes till skolans elever för 75 år sedan. Nu har en exakt kopia gjorts speciellt till er. Det här är en present nu och då. Den heter ”Solglitter över Vättern”, som kunskapens glittrande ljus, säger landshövdingen.

Nu hänger ”Solglitter över Vättern” åter till allmän beskådan i skolans ljusgård. Precis på samma plats som hängde för över 50 år sedan och Bertil A Karlsson summera det väldigt bra i sitt tal. ”Välkommen hem”.

Publicerad 24 January 2018 12:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag