Djuren är hennes verktyg

Tillsammans med hundarna Lisa och Leia bildar Eva-Lena Rehn ett pedagogiskt team.

MOTALA.

Hon är läraren som sadlade om och blev specialpedagog och som bytte ut läroböckerna mot sina fyrbenta vänner. I dag driver hon ett eget företag där hon hjälper barn med särskilda behov.

Eva-Lena Rehn gjorde en fantastik upptäckt när hon tog med sig sin goldentik Lisa till en friluftsdag på skolan där hon då arbetade som högstadielärare. Lisa visade sig vara en fantastik inkörsport till att få kontakt med elever och skapa nya relationer.

– Jag fick se helt nya sidor hos några av eleverna. Plötsligt började skolans tuffaste tjej att springa omkring och leka och plötsligt var jag inte bara den där tjatiga läraren utan en person som eleverna faktiskt kunde prata med och jag började fundera på hur jag skulle kunna få in det här i skolans värld.

Hon började att göra eftersökningar på nätet och hittade en intressant utbildning hos Svenska Pedagoghundsinstitutet och efter flera år i klassrummet sa Eva-Lena Rehn upp sig från sin lärartjänst i Motala kommun och påbörjade istället sin och hundarnas pedagoghundsteamutbildning. Parallellt gick även Eva-Lena en specialpedagogutbildning på universitetet samt en universitetskurs i Hästunderstött socialt arbete för att få kompetensen att arbeta med häst.

– Det handlar mycket om att lära hundarna att vistas i olika miljöer och situationer. De måste till exempel klara av att det är många barn runt omkring dem och att någon som kanske inte är van med hundar blir lite hårdhänt. Sen innehåller även utbildningen en hel del trix som hundarna ska lära sig men det är någonting som jag medvetet har valt att inte arbeta vidare med, jag tycker att hundarna fungerar bäst när de får vara hundar och inte clowner.

I dag driver Eva-Lena Rehn ett eget företag, Learnimal, där hon arbetar heltid tillsammans med goldentikarna Lisa och Leia samt hästen Martin för att hjälpa och stötta elever som är i behov av särskilt stöd.

– Det är underbart att se den kontakten som djuren skapar med barnen och hur djuren kan få barnen att öppna upp sig och visa nya sidor av sig själva.

All undervisning anpassas efter elevens särskilda behov. Det skrivs en åtgärdsplan där undervisningen, insatserna och målsättningen skräddarsys efter elevens egna förutsättningar.

– Det här är ingen quick fix. Det tar tid att uppnå resultat och det måste få ta tid att må bra, säger Eva- Lena och fortsätter:

– Det handlar mycket om kemi. Eleven och hunden måste välja varandra och då passar det bra att jag har två hundar som är väldigt olika varandra. Lisa är den som är aktiv och som älskar att vara ute och busa. Hon är påhittig och busig. Leia är den som tycker om att vara inne. Hon är lugn och snäll och ödmjuk som tusan.

Förutom att arbeta på uppdrag åt olika skolor i kommunen har även Eva-Lena haft olika samarbeten med biblioteken där Lisa och Leia har axlat rollen som läshundar.

– Lässtunderna är bra för självförtroendet. Det är aldrig någon som skrattar och barnet är alltid bäst, för hunden kan aldrig lära sig att läsa.

Metoden fungerar på alla elevgrupper men vänder sig främst till dem som är blyga och försiktiga eller som får kämpa lite med skolarbetet. Både Lisa och Leia är certifierade läshundar och Eva-Lena hoppas nu att skolorna ska få upp ögonen för fördelarna med läshundar.

– Hunden är naturligtvis inte lärare, utan det är jag som styr över situationen. Jag kanske säger ”Det där ordet förstår inte Leia, kan du förklara?” Men hundarna skapar en mysig och avslappnad stämningen och ökar läslusten.

Eva-Lena bubblar av nya idéer att utveckla verksamheten med och menar på att det bara är fantasin som sätter gränserna. Till en början har hon dock haft lite problem med att få med sig rektorerna i kommunen som inte riktigt har fattat grejen med pedagoghundar och som håller väldigt hårt i plånboken.

– En skola för alla har blivit en skola för ingen. Det går inte att tänka att en lösningen passar alla. Eleverna har rätt till en individanpassad undervisning.

Nu börjar snart ett nytt spännande projekt för Eva-Lena tillsammans med Lisa och Leia. De ska nämligen påbörja ett samarbete med Länsteamet på barnhabliteringen i Linköping där de ska medverka i grupper som arbetar med att träna barnens motorik och kommunikation.

– Hundarna ska ha en motiverande roll. Det ska bli jättespännande. Jag ska även till Smestad Ridportscenter tillsammans med samma drivna, härliga team på habiliteringen och starta upp ett ridprojekt. Vi villfokusera på hästskötsel och pyssel där barnen deltar efter egen förmåga. Mötet med hästen, inte bara ridning, kan ha så många positiva effekter på vårt mående, säger Eva-Lena Rehn.

Publicerad 06 February 2018 18:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag