Motalas pappor tar ut allt mer föräldraledighet

MOTALA.

Fördelningen av föräldrapenningen blir allt mer jämt fördelad i Motala och med den nuvarande utvecklingen når kommunen 50-50 fördelning år 2030.

Papporna i Motala kommun tog under 2017 ut 27 procent av föräldraledighetsdagarna. Det är en ökning med 2,1 procentenheter jämfört med året innan.

I Östergötland var Ydre kommun mest och Ödeshög kommun minst jämställd, om man ser till fördelningen av föräldraledighetsdagar. I Ydre tog papporna ut 31 procent av dagarna och i Ödeshög tog papporna ut 25 procent av föräldradagarna.

I december tog regeringen emot en utredningen som föreslår att föräldraförsäkringen delas upp så att en tredjedel av dagarna öronmärks åt respektive förälder. Av alla landets kommuner är det i dag endast två som når upp till det snittet, Lomma och Vindelns kommun.

Linus Ackeborg tog ut ungefär 45 föräldraledighetsdagar under sin pappaledighet förra sommaren tillsammans med dottern Wilma och även om han trivdes i rollen som hemmapappa så tycker han att det ska vara upp till varje familj att själva bestämma över hur de vill fördela dagarna.

- Det är så mycket mer än bara viljan att vara hemma med sina barn som spelar in, det handlar mycket om praktiska och ekonomiska förutsättningar där man själv borde få avgöra vad som fungerar bäst.

Vad tyckte du var det bästa med att få vara föräldraledig?

– Att få spendera tid på egen hand tillsammans med barnen. Tid som jag annars inte hade haft. Plötsligt kunde vi göra vad vi ville och det spelade ingen roll om vi åt med hela kroppen eller om kläderna matchade. Det var pappa som bestämde.

Publicerad 13 February 2018 13:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag