Här är maten billigaste i länet

Skiljer flera hundratals kronor mellan den billigaste och den dyraste butiken.

ÖSTERGÖTLAND.

Det är stora prisskillnader på maten mellan de olika butiker i Östergötland. Mellan den billigaste och dyraste butiken skiljer det över 300 kronor i pris på en matkasse. Det visar PRO:s stora årliga matprismätning.

– Vi vet att många av våra medlemmar måste tänka igenom sina matinköp på öret. Så ser verkligheten ut. Men vi ser också att det finns ett stort allmänintresse för vår prisundersökning, säger Christina Tallberg, ordförande Pensionärernas Riksorganisation, PRO, i ett pressmeddelande.

Prisundersökning genomfördes den 23 november förra året och totalt undersöktes 750 butiker i landet. De olika PRO-distrikten har plockat ihop en kasse med matvaror för att kunna jämföra butikerna mot varandra. Totalt lades 34 varor i korgen, bland annat ärtsoppa, havregryn, knäckebröd och leverpastej. Hälften av varorna var ekologiska. Och undersökningen visar på att det finns stora prisskillnader.

I Östergötland finns den billigaste matkassen hos Östenssons Starby i Vadstena. Där kostar matkassen 739, 95 kronor. Länets dyraste matkasse finns hos Ica Nära Flamman i Linköping, där matkassen istället kostar 1050, 32 kronor. I Östgötatidningens upptagningsområde är matkassen dyrast hos Ica Nära i Boxholm där priset landar på 993,69 kronor.

Publicerad 16 February 2018 08:00

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag