Motala bibliotek får besök av minister

Digitaliseringsminister uppmärksammar projekt i Motala

MOTALA.

Tisdag 13 mars väljer Peter Eriksson (MP) Motala bibliotek som plats för att berätta om regeringens nya satsning inom ramen för det nationella Digidelnätverket. Motala kommun är en av deltagarna och nu får biblioteket chansen att visa upp hur de arbetat för ökad digitalisering.

Av
Maja Bergqvist

DigidelCenter är ett treårigt projekt som bedrivs på Motala bibliotek. Målet för projektet är att öka den digitala delaktigheten bland kommunens invånare.

– Vi fick en digital hälsning av Peter Eriksson på storbildsskärm på själva invigningsdagen av projektet, men nu kommer han hit på riktigt, säger Birgitta Hellman Magnusson som är chef för Motala bibliotek. Hon gläds över besöket.

Biblioteket har förberett en utmaning för ministern. Niclas Rudberg, ordförande i bildningsnämnden i Motala kommun, och Peter Eriksson får testa en så kallad Sound Dome och en robot som styrs med hjälp av en surfplatta.

– Vi har ett tydligt uppdrag. Biblioteken ska förutom att främja läsandet också stödja och hjälpa alla i att bli mer digitalt delaktiga, för att kunna ta del av kunskap och kultur. Det är en demokratifråga, säger Birgitta Hellman Magnusson.

– Vi har ett tydligt uppdrag. Biblioteken ska förutom att främja läsandet också stödja och hjälpa alla i att bli mer digitalt delaktiga, för att kunna ta del av kunskap och kultur. Det är en demokratifråga, säger Birgitta Hellman Magnusson. Foto: Susanne Kastbom

Inom ramen för DigidelCenter får också barn i åldrarna 6 – 15 år prova på att programmera.

– Barn och ungdomar ska få chansen att bekanta sig med enkla digitala program. Vi vill väcka deras nyfikenhet på ett lekfullt sätt, säger Birgitta Hellman Magnusson.

I bibliotekets digitala verkstad finns det tillgång till datorer, I-pads, projektor och projektorduk. Det finns också en storskärm på 72 tum på hjul, som kan rullas ut och användas på andra platser i biblioteket. I den digitala verkstaden kan man också prova VR-glasgägon, VR-spel och enkla robotar.

Den digitala verkstaden får regelbundet besök av skolklasser eller av lärare som själva vill förkovra sig och förbättra sina digitala kunskaper. Här instruerar Emelie Ekholm, som är handledare för DigidelCenter, ett gäng elever.

Den digitala verkstaden får regelbundet besök av skolklasser eller av lärare som själva vill förkovra sig och förbättra sina digitala kunskaper. Här instruerar Emelie Ekholm, som är handledare för DigidelCenter, ett gäng elever. Foto: Susanne Kastbom

Enligt den nya läroplanen ska programmering stå på schemat, senast från hösten 2018. Detta gäller från första klass i grundskolan till gymnasiet.

– Vi samarbetar också med Studiefrämjandet, Medborgarskolan och ABF som erbjudit gratis kurser i digitalisering. Det ska vara kostnadsfritt och tillgängligt, säger Birgitta Hellman Magnusson.

Hon säger att många seniorer är nybörjare på internet och behöver hjälp och stöttning i hur man till exempel kommunicerar i sociala medier eller för över bilder från kameran till datorn.

De nyanlända får hjälp i sin språkutveckling och de äldre får teknisk hjälp. Det blir också ett möte mellan olika kulturer och över generationsgränser.

– Vi satsar också på timanställda it-guider. Det är nyanlända ungdomar som jobbar hos oss innan de påbörjar sin gymnasieutbildning. De hjälper seniorer med olika digitala tjänster, till exempel hur man skickar e-post eller hur svt-play fungerar.

Birgitta Hellman Magnusson säger att satsningen på it-guider har varit uppskattad, både hos de nyanlända och hos seniorerna.

– De nyanlända får hjälp i sin språkutveckling och de äldre får teknisk hjälp. Båda partnerna får något positivt ut av det.

Fakta

DigidelCenter finansieras med hjälp av kommunala medel, Internetstiftelsen i Sverige och Region Östergötland. Initialt finansierade även Kulturrådet projektet.

It-guiderna finansieras av länsstyrelsen i Östergötland, via statliga integrationspengar.

Publicerad 09 March 2018 10:34

Östgötatidningens nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag