Vadstena har röstats fram till en av landets vackraste städer.
Vadstena har röstats fram till en av landets vackraste städer.
Foto: Mostphotos
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Vadstena – en av de vackraste städernaVADSTENA. Vadstena är en av landets tio vackraste städer. I alla fall enligt omröstningen ”Sveriges vackraste stad”.

Det är Arkitekturupproret, en organisation som står för vackrare nybebyggelse och bevarande av det gamla, som ligger bakom tävlingen som nyligen avgjordes. Omröstningen har pågått från årsskiftet och avslutades i helgen, 30 september.

Vinnare blev Sundsvall, som fick 1912 av de 10 145 inkomna rösterna. Visby kom på andra plats och Lund på tredje. Vadstena tog sig in på topp-tio och hamnade till slut på en niondeplats med 237 röster.

Stockholm har inte varit med i omröstningen denna gång, vilket motiveras av arrangörerna så här: ”Genom att vara störst, bäst (och vackrast) skulle en redan från början självklar vinnare göra tävlingen tråkig... Stockholm diskas också på grund av att huvudstaden påbörjade den rivningshysteri som sedan smittade hela Sverige. Anledningen till att vi har så få välbevarade historiska miljöer i Sverige beror helt och hållet på att alla svenska städer ville kopiera det huvudstaden gjorde och därför skapade sina egna Norrmalmsregleringar.”


Städerna som fick flest röster:

Sundsvall (1912)

Visby (1440)

Lund (516)

Karlskrona (470)

Ystad (398)

Varberg (389)

Kalmar (286)

Norrköping (265)

Vadstena (237)

Nora (236)


Publicerad: 03. oktober 2017 08:51
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Östgötatidningen

Startsidan just nu
EFTERTEXTBANNERS
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa