19-åriga Vilma Andersson från Mjölby berättar om vistelsen i Filippinerna. Foto: Privat
19-åriga Vilma Andersson från Mjölby berättar om vistelsen i Filippinerna. Foto: Privat
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Vilma vill återvända till Filippinerna


Visste du att...

... Plan International är en av världens äldsta och största barnrättsorganisationer som arbetar för barns rättigheter och utveckling i Afrika, Latinamerika och Asien.
I Filippinerna har man jobbat sedan 1961 och organisationen var en av de ledande i hjälparbetet efter Haiyan, en av historiens värsta tyfoner Förutom skydd vid katastrofer arbetar Plan International med att ge barn tillgång till utbildning, sexuell och reproduktiv hälsa och rätt att delta i samhället.

MJÖLBY. Vilma Andersson, 19, är nyligen hemkommen från en minnesvärd resa till Filippinerna. Syftet med resan var att se hur Plan International arbetar för att stödja barn i landet.

Den två veckor långa resan innehöll många studiebesök vid skolor, berättar Vilma, som går sista året på Barn - och fritidsprogrammet på Kungshögaskolan i Mjölby. Hjälporganisationen Plan International, som Vilma reste tillsammans med, har i Filipinerna bland annat varit aktiva i arbete efter tyfonen Haiyan 2013, då 14 miljoner människor drabbades och många barn förlorade sina hem och skolor.

– Vi träffade många gatubarn som förlorat sina föräldrar i tyfonen. Det var väldigt jobbigt och gripande, berättar Vilma Andersson.

Många minnen tar hon med sig från resan som gjort stort intryck.

– Jag har alltid varit intresserad av att hjälpa andra som inte har det lika bra som vi. Men man behöver nästan se det på plats för att förstå.

Under resan fick hon också se och lära sig mer om de omfattande nybyggnationer av skolor och bostadsområden som gjorts i det tyfondrabbade landet.

Vilma, som snart tar studenten, kommer att jobba på Lundbybadet efter att skolan slutat. Men resan till Filippinerna gav mersmak, hon vill gärna hjälpa till och göra nytta.

– Jag har planer på att åka tillbaka nästa vår och jobba som volontär i ett halvår.


Publicerad: 18. maj 2017 12:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Östgötatidningen

Startsidan just nu
EFTERTEXTBANNERS
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa