Foto: Mostphotos.com

Mindre pengar i plånboken – pensionärer hotar med domstol

Förlorar 1 500 kronor i månaden trots sänkt pensionärsskatt

SVERIGE. Pensionärsorganisationer hotar att gå till domstol. Anledningen: Att flera har blivit blåsta på sin pension.

Av
Andreas Holm

Lokaltidnigen har tidigare rapporterat om att 150 000 pensionärer inte får mer i plånboken efter politikernas löfte om minskad skatt. Istället skulle som mest 800 kronor försvinna varje månad. Nu visar det sig att nästan det dubbla, 1 500 kronor, försvinner. Det får pensionärsorganisationerna SKPF och SPF att gå i taket. Nu sätter organisationerna ner foten och vill de att frågan omedelbart ska lösas. Eller så driver de saken vidare i domstol.

– Om inte parterna tar tag i detta orättfärdiga avtal som drabbar så många av våra medlemmar och snart når resultat, måste vi överväga juridiska åtgärder. Det faktum att SKL ensidigt verkar har ändrat i avtalet som nu leder till sänkta tjänstepensioner för så många, måste då prövas, säger Berit Bölander, SKPF:s ordförande och Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna, i ett pressmeddelande.

Anledningen till den sänkta pensionen beror på anpassningar av ett äldre tjänstepensionsavtal mellan facken och kommunernas intresseorganisation SKL. Efter att ATP-pensionen, den tidigare allmänna pensionen, skrotades, gjordes avtalet om. Till det sämre för många av landets pensionärer. Nu förlorar en del mellan 750 till 1 500 kronor varje månad.

SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna pekar på två uppmärksammade fall på 1990-talet där pensionärerna gick vinnande ur striden . Det nu uppmärksammade avtalet påminner om de gamla avtalen, menar de två seniororganisationerna.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att se till att våra medlemmar som nu får sänkt pension blir kompenserade, säger Berit Bölander och Eva Eriksson.

Enligt socialminister Annika Strandhäll (S) har tre miljarder kronor satsats för att få bort pensionärrskatten. Nu hoppas hon att frågan om sämre pension för 150 000 pensionärer ska redas ut.

– Jag blev väldigt tagen situationen. Jag hoppas att parterna sätter sig ned och talar om hur man ska reda ut det här. Jag har fått indikationer på att så också sker, sade Annika Strandhäll, när frågan nyligen kom upp i riksdagen.

Under fredagen meddelade Sveriges kommuner och landsting, SKL att drabbade pensionärer ska kompenseras.

– De pensionärer som drabbats av en sänkning ska få en tillfällig kompensation som innebär att de får 2017 års nivå på sin tjänstepension även under 2018, säger Ulf Olsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande.

Publicerad 26 January 2018 04:22