Foto. Mostphotos.com

Ikea varnar sina kunder för nytt bluffmejl

"Om det låter för bra för att vara sant är det ofta det"

SVERIGE. De mejl som just nu landar i inkorgar runt om i Sverige med meddelande från möbeljätten Ikea är fejk. Det meddelar Ikeas presstjänst, som uppmanar kunderna att genast slänga mejlen.

–De är inte från oss. Det är någon som utnyttjar vårt varumärke för att lura folk på pengar, säger Emil Eriksson, presstalesperson för Ikea Sverige.

I mejlet som vid blotta anblicken ser ut att komma från Ikeas kundtjänst står det att du som Ikea-kund vunnit ett presentkort på 2000 kronor att utnyttja på valfritt varuhus.

Därefter följer en länk som mottagaren uppmanas klicka på för att ta emot sin vinst.

– Naturligtvis ska man aldrig klicka vidare på sånt här. Man ska heller aldrig lämna ut sina kontouppgifter, säger Emil Eriksson.

Att bedragare utnyttjar kända varumärken som Ikea är inget ovanligt.

– Det händer med jämna mellanrum och sker via olika kanaler. Det kan komma som sms, som mail eller via Facebook. Vi håller en fortlöpande dialog om detta med polisens bedrägerirotel.

När ska man börja ana oråd?

–Vi brukar säga att om det låter för bra för att vara sant så är det ofta inte sant. Om man får ett sånt är "erbjudande" kan man alltid ringa vår kundtjänst och på så vis försäkra sig om det stämmer eller ej.

Publicerad 26 April 2018 13:48