Bris har beviljats stöd från Allmänna arvsfonden för projektet

Bris har beviljats stöd från Allmänna arvsfonden för projektet "Trygg på natten". Det innebär att barn och ungdomar även nattetid framöver kan få hjälp och stöd av en kurator via chatt eller telefon. Foto: Bris

Bris startar stödjour för barn på nätterna

”Barn ska sova under natten, men vi vet att det är långt ifrån alla som kan det”

SVERIGE. 1980 startades Barnens hjälptelefon som ett direkt stöd till barn och unga. Nu startar Bris, med finansiering från Allmänna arvsfonden, en nationell stödlinje även på natten där barn kan få direkt samtalsstöd av en kurator via chatt eller telefon.

Av
Rickard Gustafsson

– Det här gör att Bris kan utöka stödet för barn och ta ett viktigt steg mot att i framtiden kunna erbjuda stöd under dygnets alla timmar, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris.

I dag har barn möjlighet att prata med Bris kuratorer varje dag, 14–21. Behovet av stöd är dock stort under dygnets alla timmar.

I ett pressmeddelande berättar Bris att många av de mejl de får från barn skrivs under natten och barnen efterfrågar möjlighet till samtal även senare in på kvällen.

– Barn ska sova under natten, men vi vet att det är långt ifrån alla som kan det. Tvärtom är det just på natten när andra har lagt sig som ångesten kommer krypande och som en del barn behöver hjälp att hantera det, säger Magnus Jägerskog.

Stödsamtal på natten skiljer sig markant från stödsamtal på dagen. Den psykiska ohälsan tar sig tydligare uttryck med många frågor kring självskador och suicidtankar.

Som det ser ut idag går det endast att kontakta socialjouren och 112 under natten vid akuta händelser. Bris kommer att kunna fylla en viktig lucka genom att erbjuda stöd i att hantera ångest och oro som dyker upp under den tiden på dygnet.

Publicerad 13 June 2019 08:26