Sofia Persson, Elisabet Lindgren, Elin Nilsson och Malin Bergman ger sina bästa boktips för sommaren.

Sofia Persson, Elisabet Lindgren, Elin Nilsson och Malin Bergman ger sina bästa boktips för sommaren. Foto: Ida Asplund Ådahl

10 böcker som är ett måste i hängmattan

Bokklubben Bokbönorna ger sina somrigaste tips

Av
Ida Asplund Ådahl

De polyglotta älskarna, Lina Wolff.

"Kärlek, Italien och maktspel. Det här är en roman som i slutet lyckas knyta ihop alla trådar till en perfekt knut, rapp och precis. En bok att sträckläsa i sommar!"

Nuckan, Malin Linderoth.

"Med boken vill författaren reclaima ordet nucka, något som fortfarande används som ett skällsord. På ett ärligt och starkt sätt berättar hon om att ofrivilligt stå utanför tvåsamhetsnormen. Om hur obekväma andra är av nuckans livssituation".

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, Johannes Anyuru.

"Det här är en bok som är perfekt att sträckläsa. Anyuru berättar en grym och klurig historia som samtidigt är oerhört aktuell och samhällskritisk. Läs den och prata sedan med någon om den!"

Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström, Fatima Brenner.

"Ester Blenda var en journalist som blev känd i början av 1900-talet då hon ansågs vara den första svenska undersökande journalisten. Hennes uppdrag sträcker sig över hela världen och hennes liv låter stundtals nästan påhittade. Man blir verkligen förvånad över hur en sådan fascinerande person inte kan omnämnas i historieböckerna".

Ett litet liv, Hanya Yanagihara

"En berättelse om fyra unga killar i New York och deras vänskap. Läsaren får följa deras olika liv och livsval som kantas av både glädje och sorg. Den här boken levererar de stora känslorna och är svår att lägga ifrån sig. En stor läsupplevelse som man bär med sig många år framöver. Läs den!".

En helt vanlig familj, Mattias Edvardsson

"Med ett skickligt språk och intressehöjande uppbyggnad är den här en kriminalroman utöver den vanliga. Genom tre röster och ett långsamt utvecklande av händelseförloppet ställs frågan kring vad sanning verkligen är och visar med tydlighet hur färgade våra perspektiv är utifrån vår alldeles egna ståndpunkt i varje händelse. En bok som gång på gång tvingar mig som läsare att omvärdera mina teorier och ifrågasätta de utsagor jag redan tagit del av".

Middlemarch: Ur landsortslifvet, George Eliot

"Sommaren är utmärkt för att läsa eller läsa om gamla romaner som annars inte får sitt tillfälle. Den här är en fint konstruerad spindelväv av relationer och personporträtt i en liten stad på den engelska landsbygden under det mitten på 1800-talet. Perfekt för långa timmar i hängmattan".

En bön för de stulna, Jennifer Clement

"En gripande berättelse om Ladydi Garcia Martínez som bor på mexikanska landsbygden omgärdad av drogkarteller och opiumodlingar. Familjer och flickor lever under ständiga hot att bli kidnappade och för att förhindra katastrofen måste flickorna försöka likna pojkar. En berättelse inspirerad av verkligheten. En bladvändare som inte går att lägga ifrån sig".

Vindens skugga, Carlos Ruiz Zafón

"Daniel Sempere är bara tio när han får besöka De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelona. Han hittar Vindens skugga och blir fullständigt besatt av historian och dess bortglömde författare. En uppslukande berättelse i ett mystiskt och gåtfullt dåtidens Barcelona. Ett måste i sommar!"

Exit väst, Mohsin Hamid

"En kärlekshistoria mellan två unga personer som träffas i ett land som står på gränsen till inbördeskrig. När våldet blir värre bestämmer sig Nadia och Saeed för att fly tillsammans. En berättlese som tar sig in under huden och berättar en hel del om vår samtid".

Publicerad 30 June 2019 07:00