Albin Lee Meldau.

Albin Lee Meldau. Foto: Jennifer Lundsten, Anton Berner/Sony Music

Albin Lee Meldau: "Ingen hemlighet att jag varit på behandlingshem"

Artisten aktuell med nytt album skriven under tuffa perioden

PORTRÄTT.

Född in i musiken, blev känd för den breda massan genom Så mycket bättre och är nu albumaktuell med texter från en tuff period i livet på behandlingshem. "Det har alltid varit terapeutiskt för mig att skriva musik, nya skivan blir en slags dagbok", säger Albin Lee Meldau.

Av
Ida Asplund Ådahl

2018 blev ett händelsernas år för artisten Albin Lee Meldau. Förutom i medverkan i tv-sända Så mycket bättre kom hans debutalbum About You. Redan innan dess hade hans singel Lou Lou tagit honom ut på världens scener, men kanske först genom tv-serien blev han känd för svenska folket.

– Inget som är värt något kommer enkelt. Det ligger hårt jobb bakom och min resa började egentligen före Så mycket bättre även om det var fantastiskt och härligt att vara med. Medverkan har så klart gett stor exponering. Men giga och gör det här har jag gjort i tio år nu. Men jag är tacksam för att jag fick göra tv och det är svårt att inte tacka ja när man får ett sådant erbjudande, säger Albin Lee Meldau.

Musiken menar han att han i princip är född in i, med en mamma som är musiklärare och en pappa som är musiker. Han har spelat trumpet, spelat i soulband och som gatumusiker, han har spelat på barer och bröllop. Sedan tv-medverkan har han hyllats för sin röst och inlevelse.

– Det är svårt att recensera sig själv och var det kommer ifrån, men jag har alltid gillat blues, reggae och kyrkomusik – det handlar mycket om det, säger artisten.

Sedan i fjol har han gjort spelningar, arbetat med sitt album på svenska som väntas komma ut i höst och även börjat jobba på ett engelskt album. Och det svenska menar han kommer bli avskalat, naket.

– Det är inte lika stor produktion och inte lika mycket poptanke bakom. Det är ingen hemlighet att jag har varit på behandlingshem för narkomani och alkoholism. Det blir lite av en dagbok om vad som har hänt efter detta.

Så det har varit terapeutiskt att jobba med albumet?

– Det har alltid varit terapeutiskt för mig att hålla på med musiken, det här blir som en dagbok.

Hur har du och din musik påverkats av tiden på behandlingshem?

– Som person förändras man ju med det, det är klart att om man får chansen att bli nykter blir man starkare med det. På något vis har jag alltid lyckats skriva oavsett hur jag har mått. Men nu måste jag inte lägga så mycket tid på att må bra eftersom jag mår bra. Man blir bättre på allt som nykter. Det är klart att det finns en ödmjukhet att det kan hända igen, men nu har jag varit nykter i över ett halvår.

Under sommaren har han spelningar runtom i landet, bland annat i Östergötland och Skåne, även om han fokuserar på att vara här och nu.

– Jag fokuserar på vad som är nu. Generellt tar jag saker som de kommer. Det är ingen idé att titta långt fram, även om man såklart har drömmar och mål, för saker lär ändras med tiden.

Du har ju en del jobb i sommar, men hur ser en riktig drömsommar ut för dig?

– Bra väder som alla svenskar vill ha så jag kan bada mycket. Så hoppas jag att nya skivan ska bli väl mottagen efter sommaren. Det blir mycket jobb men jag inte mer än för en vanlig arbetare. Så det blir lite ledigt, det är det inget snack om. Så vill jag såklart önska alla fin sommar.

Personligt

Namn: Albin Lee Meldau.

Ålder: 31.

Bor: I Stockholm.

Aktuell: Med nytt album till hösten samt spelningar i bland annat Kristianstad 30/7, Malmöfestivalen 14/8 och Linköping 6/8.

Publicerad 30 June 2019 07:00