Sara, 29, fick stroke under kundmöte – vaknade efter fem veckor i sjukhussäng

Svävade mellan liv och död

NÄR LIVET VÄNDER.

Det sista hon minns är att hon gick in i ambulansen – sedan blev det svart. Fem veckor senare vaknade hon i en sjukhussäng i London ärrad efter en massiv hjärnblödning och flera omfattande operationer.

29 år, mitt i en lysande karriär och tillsynes odödlig skulle Sara Lejon drabbas av en massiv hjärnblödning som höll på att kosta henne livet.

Sara som i tjugoårsåldern lämnade barndomshemmet för att testa lyckan som bröllopsfotograf i London satt mitt i ett kundmöte när smärtan slog till.

– Jag ursäktade mig för kunden och höll mig för huvudet. Men det slutade inte. Till slut gjorde det så ont att jag stampade i golvet och skrek rakt ut, berättar hon.

"Till slut gjorde det så ont att jag stampade i golvet och skrek rakt ut"

Kunden fattade snabbt allvaret och tillkallade ambulans. Det är det sista Sara minns.

– Fem veckor senare vaknade jag på sjukhuset utan syn på höger öga och allmänt förvirrad. Jag kunde säga att det var en god korv när jag egentligen åt en banan. Jag hittade helt enkelt inte orden.

Det visade sig att Sara drabbats av en massiv hjärnblödning som orsakade svullnad i hennes hjärna.

Under de fem veckor som hon låg i konstgjord koma kämpade läkarna för att rädda hennes liv.

– Jag var väldigt illa däran. Länge svävade jag mellan liv och död och jag genomgick flera olika operationer. Till slut hade läkarna slut på alternativ. Mina föräldrar fick då frågan om de kunde tänka sig att testa en helt ny obeprövad teknik. Det var deras sista chans så självklart sa de ja.

Den sista operationen föll som tur var väl ut och efter den kunde Sara till slut väckas ur sin koma.

Vägen tillbaka har dock varit lång. Förutom rehabilitering för att återfå vitala funktioner drabbades Sara till följd av hjärnblödningen av en hjärtattack.

– När man höjde mitt blodtryck för att minska trycket i hjärnan kollapsade min ena hjärtklaff. Det visade sig att jag har ett genetiskt fel på hjärtat som nu måste korrigeras.

Trots att Sara drabbats av det ofattbara och sett hur snabbt livet kan förändras är hon idag tacksam.

– Det har nu gått drygt sex månader sedan det hände och jag återhämtar mig sakta men säkert. Det finns de som drabbats så mycket hårdare, säger hon.

Idag jobbar Sara så mycket hon orkar i det egna företaget, men då synen inte kommit tillbaka funderar hon på att så småningom byta bana.

– Att vara fotograf och inte se ordentligt är ingen bra kombo. Jag har ett drygt år kvar i London, men sedan funderar jag på att flytta hem och omskola mig till samtalsterapeut eller något liknande. Lyssna kan jag göra även om jag inte kan se, säger hon.

Varför just Sara drabbades av en hjärnblödning i så ung ålder vet man inte.

– Det finns ingenting i mitt leverne som sätter mig i någon riskgrupp och man har inte kunnat visa att det är genetiskt. Det var nog helt enkelt otur.

Har du en historia att berätta? – tveka inte att höra av dig till oss på nyhetsdesk@lokaltidningen.se, märk mejlet "När livet vänder".

Publicerad 30 June 2019 00:00