Grädde, ägg och socker. Så mycket mer behövs inte för att göra glass. Men många av våra favoritsorter innehåller palmolja visar en ny granskning.

Grädde, ägg och socker. Så mycket mer behövs inte för att göra glass. Men många av våra favoritsorter innehåller palmolja visar en ny granskning. Foto: Adobe Stock

Din glassfavorit kan innehålla den omdiskuterade oljan

"Det är uppe för ständig diskussion"

SVERIGE.

Många svalkar sig med en, eller flera, glassar under sommarens varma dagar. Vad många inte vet är att flera populära sorter innehåller palmolja, trots att det egentligen bara behövs tre ingredienser att göra glass.

Av
Andreas Holm

Grädde, ägg och socker. Med denna trio kan du skapa en svalkande och god glass. Men enligt en granskning som tidningen Råd & Rön gjort visar att allt från GB Glace, Triumf glass och Sia använder palmolja i sina glassorter.

Förutom att palmoljan med sin höga halt av mättat fett kan påverka hälsan negativt och öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar, förknippas oljan med skövling av regnskog och som en stor miljöbov.

– Den övergripande frågan är att vi hugger ner för mycket regnskog och planterar palmoljeträd i stället, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén, till Råd & Rön.

Trots kritiken mot palmoljan använder flera tillverkare oljan i sina glassar. Flera matkedjor som Råd & Rön pratat med väljer även att sälja sina egna och andra tillverkares sorter, men då med så kallad RSPO-certifierad palmolja, som garanterar att oljan bland annat framställs enligt vissa kriterier som att skog och mark skyddas och att produkten är spårbar. Coop har exempelvis inga planer att plocka bort glass som innehåller palmolja.

– Vi har utvärderat certifieringen och tycker att man kommer ganska långt med en certifierad produkt. Men det är uppe för ständig diskussion, säger Stina Printz, hållbarhetsstrateg på Coop.

Även Ica satsar på certifierad palmolja och alla produkter med palmolja är sedan i våras endast RSPO-certifierad.

– RSPO-certifieringen är förstås bättre än ingen alls, men vi tycker inte att den i sin nuvarande form garanterar mot skogsskövling. Vi vill vänta och se vad som händer innan vi ändrar vår rekommendation. Den enda palmoljan vi bedömer vara säker är den som Kravmärks, säger Naturskyddsföreningens Karin Lexén till tidningen.

FAKTA

Några av glassorterna som innehåller palmolja:

Sojaglass vegan vanilj (Coop)

Sandwich (GB Glace)

Glass 3 smak (Ica Basic)

Glassbåt (Sia Glass)

Jordgubb & Vanlig Kalas laktosfri (Triumf Glass)

Här kan du se en komplett lista

Publicerad 02 July 2019 00:00