Var noggrann med att kolla dina loppisfynd, varnar Susanne Fagerberg på Länsförsäkringar.

Var noggrann med att kolla dina loppisfynd, varnar Susanne Fagerberg på Länsförsäkringar. Foto: Richard Naylor/Länsförsäkringar

Loppmarknad kan vara lusmarknad – se upp med skadedjur

Begagnade möbler kan vara en dold gömma av vägglöss

SVERIGE.

Under sommaren är det många som roar sig med att gå på loppis. Man kan fynda utan att bli luspank – men just löss är något som man riskerar att få med sig hem med möbelfyndet.

Av
Mattias Grenholm

Vägglöss har blivit ett allt vanligare problem i Sverige. Den främsta orsaken är ökat utlandsresande, där lössen hänger med i resväskan hem. Enligt statistik från Anticimex har saneringar från vägglöss ökat med 60 procent i Sverige sedan 2014.

Vägglöss kan ligga i dvala i möbler, stoppningar och tyger i upp till ett år. De kan också vara svåra att upptäcka om de befinner sig inne i en möbel eller i ihopvikta textilier.

Att handla begagnat är klimatsmart men där finns även risker. Man bör inspektera den där snygga soffan eller billiga sängen extra noga innan man slår till.

– Typiska tecken på vägglöss är svarta prickar – vägglusens spillning, och skalbitar, men har möbeln stått oanvänd ett tag kan vägglusen ha gått i dvala och då är det svårare att upptäcka, säger Susanne Fagerberg, skadespecialist på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Om man drabbas av vägglöss måste man ha professionell hjälp med sanering. Villaägare kontaktar sitt försäkringsbolag, bor man i lägenhet ska man få hjälp av bostadsrättsföreningen eller hyresvärden.

Kan man inte motstå sitt loppisfynd utan köper med sig det hem bör man noggrannt rengöra sin möbel.

– När du köpt en begagnad möbel bör du dammsuga den ordentligt, särskilt i resårer, dragkedjor och där det finns skrymslen, som i skarven mellan ben och möbel. Tvätta textilier i 60 grader eller värmebehandla dem i torktumlare i plastpåse i 60 grader, tipsar Susanne Fagerberg.

Publicerad 23 July 2019 10:52