Ann Wilson var bland annat aktuell i årets Hela kändis-Sverige bakar.

Ann Wilson var bland annat aktuell i årets Hela kändis-Sverige bakar. Foto: Erik Josjö/TV4

Ann Wilson: "Livet ska kännas som ett EKG"

Vill ha höga berg och djupa dalar

SOMMAR.

Återkommande medverkan i tv och hon driver hela tre företag. Men det är variationen av högt och lågt som får Ann Wilson, bland annat känd som dansare och jurymedlem i Let's Dance, att trivas. "Det är så jag vill ha det. Jag är kanske ingen förvaltningsmänniska, hos mig finns bokstavskombinationer som inte tillåter det", säger hon och skrattar.

När det vankas sommar finns det utrymme att varva ner i en annars hektisk tillvaro för Ann Wilson. Under våren har svenska folket både kunnat se henne – för fjortonde säsongen – som jurymedlem i tv-sända Let's Dance och som deltagare i Hela kändis-Sverige bakar. Därutöver de tre egna företagen med Ann Wilson Dance and Fitness Academy i Helsingborg, samt smyckeskollektion och engagerad i träningsresor till Palma. Men även om det är mycket, är det så hon vill ha det och hon räds inte att utmana sig själv.

– När jag fick frågan om Hela kändis-Sverige bakar kändes det lite påtvingat. Men sen undervisar jag ju barn på dansskolan där jag uppmanar dem att våga testa nytt. Då måste jag ju göra som jag själv säger. När Tom (sonen, reds. anm) var liten var jag mamman som var ute och spelade fotboll med grabbarna och kom på nya lekar – inte så mycket den typen som bakar. Men nu fick jag chansen, säger Ann Wilson.

Enligt egen utsago bakade hon för första gången i sitt liv tre veckor innan inspelningar av bakprogrammet. Men om det var modigt att ge sig in i en sådan tävling så pass oförberedd är hon tveksam till.

– Det värsta som kan hända är att man gör bort sig lite i tv. Det kan jag bjuda på. Men med bakning precis som med dans som jag har sysslat med under alla – jag ger mig inte förän jag är nöjd. Jag är nog ganska hård mot mig själv – jag förväntar mig inte att jag ska vinna, men jag förväntar mig att jag alltid ska göra mitt allra bästa.

Ibland har pressen blivit för stor och för ett antal år sedan fick Ann Wilson utmattningssyndrom. I dag har hon hittat balans i livet och är duktigare på att rensa ut i kalendern och ge plats för återhämtning. Men det hon tar sig för gör hon med full energi, en energi hon menar delvis bottnar i någon "bokstavskombination".

– Jag har väl alltid känt att min energi är annorlunda än mina vänners och det kan så klart vara påfrestande ibland. Vad det är för slags bokstavskombination är lite oklart – det kan vara en blandning. Men jag ser det som en ren gåva med den energi och nyfikenhet jag har. Det har i allra högsta grad tagit mig dit jag är i dag. Som idrottare har jag sett hur mycket jag kan pressa kroppen, hur mycket jag kan få ut av musiken i dansen, hur jag bäst ska driva företag – och lilla jag har kunnat klara det utan att behöva sitta i skolbänken.

Men det låter som att det lätt kan bli en stress och press av hela tiden maximera prestationer?

– Stress, jag det är det ganska ofta. Men vissa perioder är stressfria. Livet ska kännas som ett EKG med höga berg och djupa dalar. Det kanske inte är en optimal livssituation. Men skulle det plana ut riktigt hade jag inte stått ut. Man får hitta den livsmodell som passar en själv.

Så du söker ständigt utmaningar?

– Nej, jag skulle inte kalla mig en adrenalin-junkie på det sättet. Men kommer något i min väg, en utmaning som kan berika mig fysiskt eller mentalt och så länge det inte tar tid från familjen och vänner, hoppar jag på och kör fullt ut.

I fjol fyllde du ju 50, hur ser du på det?

– Jag tycker det är skönt. Jag skulle inte kalla det att bli äldre, utan i stället att bli mer vuxen. De senaste åren har jag lärt mig ofantligt mycket om mig själv genom relationer och jag har även blivit starkare i mig själv. Jag kan inte säga att jag har någon åldersnoja. Men det är klart dragningskraften har sin inverkan på kroppen, men jag tränar mycket och mår jättebra.

Hur varvar du ner i sommar?

– Det blir två månaders ledighet och jag ska bland annat resa med min son. Sedan ta det lite som det kommer. Mitt liv är annars så uppbokat så när sommaren kommer gör vi lite det vi känner för. Jag är inte den som planerar ledigheten in i minsta detalj.

Har du något spännande projekt i höst?

– Jag har nyss avslutat en inspelning av programmet Alla för en som ska visas på Svt, bland annat.

PERSONLIGT

Namn: Ann Wilson.

Ålder: 51.

Bor: På Råå, Helsingborg.

Familj: Sonen Tom, 15.

Gör: Driver bland annat Ann Wilson Dance and Fitness Academy. Är även jurymedlem i Let's Dance.

Ann Wilsons sydsvenska sommarpärlor

BÅSTAD - "Båstad i allmänhet och Båstads tennisveckor i synnerhet. Det är en fantastisk plats på sommaren!".

YSTAD - "Ystad är alltid vackert med bland annat Ystad Saltsjöbad som jag mer än gärna åker till".

RÅÅ - "Hemma på Råå i Helsingborg trivs jag väldigt bra och det finns många nya, härliga restauranger vid havet här".

Publicerad 26 July 2019 07:00