Martin Hernedahl kan inte längre lämna blod

Martin Hernedahl kan inte längre lämna blod Foto: Privat

Martin får inte lämna blod för att han älskar en man: "Känns som att vara oönskad och oren"

Homosexuella nekas lämna blod även i fasta förhållanden

SVERIGE. Män som har sex med män hindras från att lämna blod på blodcentralerna. En fråga som lyfts fram av initiativet Regnbågsblod den senaste månaden. Martin Hernedahl är en av dem som engagerat sig. "Jag var heterosexuell och blev homosexuell. Varken förr eller senare hade jag betett mig på ett riskfyllt sätt".

Av
Martina Karpmyr

Martin Hernedahl var en trogen blodgivare i många år. Det kändes självklart att hjälpa till, säger han. Uppväxten präglades av en traditionell syn på livet och han trodde länge att han skulle ta över familjegården tillsammans med sin flickvän. När förhållandet tog slut flyttade han dock till Malmö och träffade där sin nuvarande man. Att komma ut blev odramatiskt för Martin Hernedahl, men förutsättningarna för blodgivning förändrades.

– Jag visste att det var andra regler som gällde. På blodcentralen sa de att det nu var ett års karenstid från och med den dagen man haft sex, oavsett om det är med en och samma partner. Det spelar ingen roll om du varit i en fast relation med samma man sen tio år tillbaka, säger Martin Hernedahl.

Sedan dess har inte Martin Hernedahl lämnat blod. I sin text för initiativet Regnbågsblod skriver han att han inte kan förstå hur ett statligt regelverk kan byggas utifrån sexuell läggning utan hänsyn till individuella risktaganden.

”Känslan av stolthet hade bytts mot känslan av att vara oönskad och oren. Jag var heterosexuell och blev homosexuell. Varken förr eller senare hade jag betett mig på ett riskfyllt sätt” skriver Martin Hernedahl.

Nu engagerar sig Martin Hernedahl i frågan på sin fritid. Han tror också att rörelsen och Regnbågsblods initiativ kan utvecklas mycket om det bara får växa till sig, säger han. Det är brist på blod i blodcentralerna i Skåne och det är tråkigt att, om det går att göra på ett säkert sätt, ta vara på de medel man har, menar Martin Hernedahl.

– Det här är viktigt, särskilt när man talar om blodbristen. Det vore riktigt illa om det blev kris och de faktiskt finns personer som vill och kan, men inte får hjälpa till, säger Martin Hernedahl.

Publicerad 28 July 2019 00:00