Macarena, som kom 1994, har alla rätta ingredienser för en typisk sommarplåga, menar Henrik Jönsson.

Macarena, som kom 1994, har alla rätta ingredienser för en typisk sommarplåga, menar Henrik Jönsson. Skärmdump: YouTube - Foto: Jonas Nordström

Här är sommarplågorna vi minns

"Dans, humor, sex och alkohol kommer fortsatt att gå hem"

SOMMAR.

En sjungande och enerverande groda, strofer om ketchup eller en rak fråga som "vill du ligga med mig då?". Minns du sommarplågorna? Henrik Jönsson, expert i ämnet, ger oss svaren på varför vissa sommardängor äter sig in i våra hjärnor och förblir fast.

Av
Ida Asplund Ådahl

Hallå där,...

Henrik Jönsson som tillsammans med Anders Rayner har skrivit boken Sommarplågor – Låtar och fenomen från 80, 90 och 00-talet som vi älskar att hata och hatar att älska!

Vad är en sommarplåga?

– När vi skrev boken var vår definition en låt som släpps mellan mitten av maj och fram till mitten av augusti och som har sålt minst guld och legat högt på listorna i etablerade medier. Så det beror på när den har släpts, hur mycket impact den får och att den blivit ett riktigt örhänge. Plågokriteriet är extra viktigt – att den spelas mycket. Inte sällan har sommarplågan sex-, cocktails- och ett sommartema.

Varför älskar vi att hata dem och hatar vi att älska dem?

– Svårt att säga. Men sommarplågorna är typiska för att kapitalisera på det breda folkets önskan om att ha ett kulturgemensamt örhänge för den specifika sommaren. Många säger sig hata en sommarplåga där och då, men retrospektivt brukar man titta tillbaka på låten med en blidare blick – i synnerhet för ungdomar kanske en sommarplåga har blivit soundtrack till första kärleken, en sommarcursh eller när man tågluffade till Grekland.

Vilken är den perfekta sommarplågan?

– I mitt tycke Macarena som möter en massa olika kriterier. Den har latinorytmer vilket fortfarande går hem i de nordliga ländernas frusna hjärtan – det är lite extra eldigt, passionerat och soligt. Den har en humoristisk komponent och har en tillhörande dans som de flesta lärde sig. Sedan att det var två kostymklädda medelålders män som stod och mumlade en närmst obegripbar text i bland en massa unga, snygga tjejer – det kanske inte hade gått hem idag. Sedan är det ju Lambada som kom -89. Födelsetalen ökade året efter från 100 000 till 125 000. Kanske kan man föreställa sig att folk ligger till sommarplågor.

Din bästa sommarplåga?

– Despacito! Den har latinskt gung, despacito betyder långsamt – så de uppmanar egentligen lyssnaren att ligga långsamt, njuta längre. Så har den tvåtaktsrytm. Den har egentligen allt.

Och framtidens sommarplågor, hur kommer de att låta?

– Utsikterna talar för att latinskt på temat dans, humor, sex och alkohol fortsatt kommer att gå hem.

Minns du de här?

(Henrik Jönssons favortier)

Despacito (2017)

Om sanningen ska fram (2011)

The Ketchup Song (2002)

Macarena (1994)

Lambada (1989)

Publicerad 29 July 2019 07:00