Malin Landqvist.

Malin Landqvist. Foto: Adobe Stock/Per Ranung

Tid att safta och sylta: "Fantastiskt att plocka det som växer runt knuten"

Enkla tips för att komma igång med att ta vara på frukt och bär

SOMMAR.

Dignar träd och buskar av frukt och bär? Att safta och sylta kan vara relativt smidiga sätt att ta vara på det som finns i trädgården. "Dels är det en hållbarhetsfråga men sedan är det ju fantastiskt ljuvligt att spara frukt och bär för hösten och vintern", säger Malin Landqvist, författare till boken Safta och sylta.

Av
Ida Asplund Ådahl

Att safta och sylta kanske för många påminner om svunna tider, men det är ett ganska lätt sätt att ta hand om det som vuxit upp i trädgården under sommaren. Enligt Malin Landqvist har trenden att safta och sylta eventuellt dalat något, men att det är sådant som går i vågor.

– Eller så är det så pass naturligt att man gör det att man inte pratar om det. Hur som helst är det fantastiskt att plocka det som växer runt knuten och det smakar i regel fantastiskt. Även om man kanske inte kokar saft eller sylt är det minsta man kan göra att plocka frukten och bären och styckfrysa till vintern. Vi importerar på tok för mycket från andra sidan jordklotet, säger författaren.

Men för att komma i gång med eventuell saft- eller syltkokning kan det vara bra att ha lite koll. Speciellt när det kommer till marmelader.

– Det kan hända att den sockrar sig och det kan vara bra att läsa på lite, men man ska inte avskräckas. Det är fantastiskt mysigt och somrigt koka marmelad och göra saft. En sylt eller saft klarar vem som helst att göra!

Malin Landqvist menar också att det kan vara spännande att prova lite oväntade saker i trädgården, utöver äpplen, vinbär och hallon som exempel.

– Rosenblad är fantastiskt smakrikt och kan plockas från rosorna i trädgården eller från de som växer vilt. Passar ypperligt till att göra rosensocker av som sedan kan användas i kakor eller rosendryck. Köper man rosor för att använda kronbladen måste man vara helt säker på att de inte är besprutade.

Malins enkla recept för nybörjaren

Blåbärssylt, cirka 1,5 liter

1,4 kg blåbär (2 liter)

500 g strösocker (ca 6 dl)

Ev. 1 krm natriumbensoat

Rensa och skölj bären. Varva dem i en gryta med sockret.

Värm blandningen och låt koka på svag värme utan lock i cirka 15 minuter. Tillsätt eventuellt 1 krm natriumbensoat utrört i lite vatten. Dra kastrullen från värmen och skumma väl. Häll upp på väl rengjorda, varma burkar.

Ta det vidare:

Värm sylt att servera till vaniljglass.

Tips!

Servera blåbärssylt till blåmögelost.

Blandsaft med röda vinbär, cirka 14 dl (beroende på bär)

600 g röda vinbär (ca 1 liter)

500 g blandade bär, t ex jordgubbar och krusbär

(1 liter)

1 ekologisk citron

4 dl vatten

500 g strösocker per liter avrunnen saft (6 dl)

Rensa och skölj bären. Lägg allt i en rymlig gryta. Tvätta citronen väl, skala av det yttersta gula skalet och lägg i grytan. Häll på vattnet och låt allt koka på medelvärme i cirka 10 min. Mosa bären ett par gånger mot grytans kant. Sila saften genom en silduk eller i ren kökshandduk. Låt självrinna i cirka 30 minuter, pressa inte bären. Mät upp mängden saft i ren gryta. Låt koka upp och rör ner sockret. Koka upp ytterligare en gång. Skumma saften väl. Pressa ur citronerna och sila ner i saften. Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor.

Publicerad 31 July 2019 07:00