De nya mottagningarna planeras ligga tillsammans med de befintliga apoteken.

De nya mottagningarna planeras ligga tillsammans med de befintliga apoteken. Foto: Maj-Britt Rehnström/Apotek Hjärtat

Matvarujättens satsning – vill öppna 80 vårdcentraler

Digital vårdtjänst blir fysisk mottagning

SVERIGE. Ica är inte längre bara mat. Sedan koncernen köpte upp Apotek Hjärtat 2014 har koncernen expanderat rejält. Som delägare i den digitala vårdtjänsten "min doktor", vill man nu starta 80 nya vårdcentraler i anslutning till större Ica-butiker.

– Vår vision är att göra det så enkelt som möjligt för våra kunder. När man har enklare saker som man söker för så är det krångligt att komma till på en vårdcentral. Här vill vi vara med och förenkla vardagen. Vi tror att det här kommer vara en viktig service för våra kunder framåt, säger han Icagruppens vd Pers Strömberg, till Aftonbladet.

Icas egen tidning Icanyheter bekräftar satsningen. Enligt dem är planen att öppna 10-15 nya mottagningar per år, att addera till koncernens existerande 20 mottagningar.

– Folk vill ha snabb hjälp, säger affärsområdeschef Olof Fredricson till tidningen.

Tanken är att mottagningarna ska vara drop-in och bemannas av huvudsakligen sjuksköterskor. Läkare ska även finnas tillgängliga digitalt för att kunna sätta diagnoser och skriva recept om det behövs.

Enligt Min doktor ska mottagningarna inte ersätta traditionella vårdcentraler utan istället fungera som en avlastning och ett komplement.

Publicerad 18 August 2019 00:00