Att äta obearbetade och färska baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar och diarré.

Att äta obearbetade och färska baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar och diarré. Foto: Adobestock

Livsmedelsverkets uppmaning: Blötlägg baljväxterna innan de äts

SVERIGE.

Torkade baljväxter som bönor, ärtor och linser ska blötläggas och kokas innan de äts. Detta eftersom de innehåller ämnet lektiner som kan ge illamående, kräkningar och diarré.

Av
Sarah Bernshed

– Att torkade baljväxter måste blötläggas och kokas innan man äter dem är gammal kunskap som kanske till viss del glömts bort. Men det är viktigt att påminnas om i dag när bönor, ärtor och linser används i fler och fler maträtter, säger Rickard Bjerselius, toxikolog vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Livsmedelsverkets skarpa uppmaning kommer efter att det visat sig att det stora magsjukeutbrottet på en skola i Skellefteå i början av september berodde på felaktigt tillagade bönor.

Att torkade baljväxter måste blötläggas och kokas innan man äter dem är gammal kunskap som kanske till viss del glömts bort.

Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokta, baljväxter kan enligt Livsmedelsverket orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter intag.

– Baljväxter är bra och nyttig mat när man vill minska på mängden kött och äta mer grönsaker istället. Glöm bara inte att följa anvisningarna på förpackningar och i recept när det gäller blötläggning och koktid och av torkade baljväxter.

Om information om hur de torkade bönorna och ärtorna bör tillagas saknas ska de blötläggas i minst 12 timmar, samt sköljas och kokas i minst en halvtimme. Spad från blötlagda bönor bör inte användas i matlagningen, enligt Livsmedelsverket.

De bönor som säljs i burk eller tetra är enligt Livsmedelsverket redan tillagade och kan ätas direkt utan att blötläggas och kokas.

Publicerad 04 October 2019 10:53