För många hundar är nyårshelgen en plåga.

För många hundar är nyårshelgen en plåga. Foto: Adobestock

Efterlyser boenden över nyår för rädda hundar

SVERIGE.

För många hundar och hundägare är nyårsfirandet en riktig mardröm. Ljuden från smällare och fyrverkerier kan vara en stor plåga och därför efterlyser nu Svenska Kennelklubben trygga boenden över hela landet inför nyårshelgen.

Av
Sarah Bernshed

Att försöka hitta en lugn plats att fira på istället för att vara kvar hemma är inte alltid så lätt.

– Hotell i närheten av flygplatser, där det råder förbud mot fyrverkeripjäser, blir snabbt fullbokade. Många människor vill göra något för att slippa dessa hemskheter på nyårsafton och få fira i lugn och ro, därför uppmanar vi även i år personer att tipsa om lugna boenden där även hundar är välkomna, säger Hans Rosenberg, presskontakt på Svenska Kennelklubben.

Många hundar mår väldigt dåligt under tiden för nyårsfirandet, enligt Hans Rosenberg.

Hundar blir uppstressade, man ser verkligen hur de kryper undan och kanske inte vill äta.

– Hundar blir uppstressade, man ser verkligen hur de kryper undan och kanske inte vill äta. Ljuden är så mycket högre för hundar, det blir en skrämmande situation för dem. Även hundägaren påverkas, man kan ju inte förklara för sin hund vad det är som händer, säger Hans Rosenberg som menar att begränsningar kring fyrverkerier vore bra av flera anledningar.

– Det finns många negativa aspekter av fyrverkerier för människor, djur, miljön och samhället i stort.

Svenska Kennelklubben har på sin hemsida www.skk.se en länk till ett formulär där tips om boenden där det inte förekommer fyrverkerier och där hundägare kan vistas över nyår kan skrivas in. Dessa tips kommer sedan att finnas samlade på sajten.

– Det är dock inte så att vi på Svenska Kennelklubben rekommenderar några boenden. Vi vill bara erbjuda hundägare möjligheten att enklare finna tips på möjliga platser att vistas på över nyår.

Publicerad 07 November 2019 00:00