Nu finns ett nytt gym på Kungsvägen i Mjölby. Inriktningen är funktionell träning.

Nu finns ett nytt gym på Kungsvägen i Mjölby. Inriktningen är funktionell träning. Foto: Lotta Hofström

Här öppnar nytt gym – med särskild inriktning

"Vikter och tempo anpassas efter personen"

MJÖLBY.

"Bindningstid är förlegat – du ska vilja komma tillbaka för att det är kul att träna", säger Andreas från nya gymmet med inriktning på funktionell träning.

Av
Lotta Hofström

Andreas Hennerberg, Joanna Christensen och träningskompisen Lasse Lifh har slagit upp portarna till Evolve Funktionell Fitness på Kungsvägen i Mjölby.

Under flera års tid har Joanna velat öppna ett gym och för två år sedan fick hon med sig sin partner Andreas. Lasse hade paret lärt känna genom träningen. De brinner alla för funktionell träning, vilket är huvudfokus på Evolve.

Funktionell träning främjar rörlighet och styrka och sker främst med fria vikter.

– Du tränar hela kroppen utifrån dig själv och alla kan träna samma pass då vikter och tempo anpassas efter personen, säger Lasse.

Fria vikter används helst i funktionell träning.

Fria vikter används helst i funktionell träning. "Du tränar hela kroppen utifrån dig själv och alla kan träna samma pass då vikter och tempo anpassas efter personen", säger Lasse Lifh. Foto: Lotta Hofström

Trion brinner för funktionell träning.

Trion brinner för funktionell träning. Foto: Lotta Hofström

Lasse upptäckte den funktionella träningen för ett par år sedan, efter att inte ha tränat på 20 år.

– Jag kunde knappt knyta skorna innan, säger han.

– Alla vuxna, oavsett arbete, känner sig ofta stela eftersom kroppen inte är van vid att vara rörlig eller aktivera alla muskelgrupper, säger Joanna.

Hon är en av åtta instruktörer tillsammans med Andreas.

– Det som är kul med funktionell träning är att det är en träningsform med stor variation i passen som jag tror passar väldigt många, säger Andreas och berättar att Evolve valt bort bindningstid för medlemmarna.

– Vi ska se till att de har kul och vill komma tillbaka, säger Joanna.

Till att börja med erbjuds 38 pass i veckan – under morgon, lunch och kväll. Två pass kan äga rum i lokalen samtidigt som det finns utrymme att gymma enskilt.

Lasse hade inte tränat på 20 år när han fann den funktionella träningen, som förändrade hans liv. Nu driver han nya gymmet tillsammans med Andreas och Joanna på sin fritid.

Lasse hade inte tränat på 20 år när han fann den funktionella träningen, som förändrade hans liv. Nu driver han nya gymmet tillsammans med Andreas och Joanna på sin fritid. Foto: Lotta Hofström

På nya gymmet kan man dra vikter på en typ av släde. Instruktören Andreas kan visa hur det går till.

På nya gymmet kan man dra vikter på en typ av släde. Instruktören Andreas kan visa hur det går till. Foto: Lotta Hofström

Foto: Lotta Hofström

Viktigt för nya gymtrion är att alla oavsett ålder, kön eller htbqi-identitet, etnicitet, utseende, fysisk- eller psykisk hälsa eller erfarenhet av träning ska trivas.

– Det finns en machokultur inom gym och träning och Mjölby är en liten stad där hbtqi till exempel är en kontroversiell grej för många och så vill vi inte att det ska vara, säger Andreas.

– Alla ska känna sig välkomna!

Publicerad 29 November 2019 00:00