Dansbandet Casanovas från Vadstena firar 30 år 2019. Genom åren har bandmedlemmar både bytts ut och bytt stil.

Dansbandet Casanovas från Vadstena firar 30 år 2019. Genom åren har bandmedlemmar både bytts ut och bytt stil. Foto: Privat

Casanovas firar 30 år – bjuder upp till dans på slottet

Kapellmästaren om tokiga historien bakom bandnamnet

VADSTENA.

Vad är väl en dans på slottet? Alldeles, alldeles underbart... Den 15 december firar Casanovas sitt 30-årsjubileum på Vadstena slott.

Av
Lotta Hofström

Det hela började på en fritidsgård i Vadstena 1989. Ett kompisgäng i 14-årsåldern bildade rockabillybandet Thunderbirds.

Efter ett par spelningar fattade de tycke för att uppträda, och frågade om en restaurang i Vadstena var intresserade. Men då det var säsong för julbord frågade krögaren:

– Kan ni inte lira dansband?, berättar kapellmästaren Jimmy Lindberg. Och vi ville ut och spela så vi bläddrade bland morsans LP-skivor för att hitta låtar!

Det hela började på en fritidsgård i Vadstena 1989. Ett kompisgäng i 14-årsåldern bildade rockabillybandet Thunderbirds. Men snart började de spela dansband och 1994 bytte Thunerbirds namn till Casanovas efter en rolig händelse på en restaurang...

Det hela började på en fritidsgård i Vadstena 1989. Ett kompisgäng i 14-årsåldern bildade rockabillybandet Thunderbirds. Men snart började de spela dansband och 1994 bytte Thunerbirds namn till Casanovas efter en rolig händelse på en restaurang... Foto: Privat

17 julbord senare hade Thunderbirds pengar nog att köpa en liten sånganläggning.

– Vi hade bestämt oss för att satsa. Alla brann för musiken, men tyvärr fick väl undervisningen i skolan lida lite för det, säger Jimmy.

Spelningarna fortsatte men 1994 insåg Peter Skoglund, på artistförmedlingen Nöjesmix i Valdemarsvik, att namnet Thunderbirds gav fel signaler – killarna spelade ju inte rockabilly längre! Ett nytt namn måste fram så att bokningarna kan bli fler.

– Han föreslog bland annat Sparvingarna, efter en annan grupp som var stor då.., och vi föreslog Jimmy Hendriks efter mig och Henrik, säger Jimmy.

Efter lite tjafs om namnbytet kom Casanovas till av en slump.

– Vi spelade på en kinakrog nere i Varamon i Motala och servitörerna och servitriserna hade vit skjorta och svarta jeans – och vi hade också vit skjorta och svarta jeans på oss. Vi har alltid skojat och busat i grabbgänget och när vi hade paus, och skulle gå upp för en brant trappa till logen på ovanvåningen, skulle Daniel klämma lite på mig. Men det var inte jag som gick i trappen, utan en av de asiatiska servitörerna. Han skrattade och sa förskräckt: "Jävla casanova!". Så blev namnet Casanovas, berättar Jimmy.

Dansbandet Casanovas 2019. Fr v: Hans Plahn, trummor, Henrik Sethsson, sång och keyboard, Stefan Ryding, bas och sång och Jimmy Lindberg, kapellmästare, gitarr och sång.

Dansbandet Casanovas 2019. Fr v: Hans Plahn, trummor, Henrik Sethsson, sång och keyboard, Stefan Ryding, bas och sång och Jimmy Lindberg, kapellmästare, gitarr och sång. Foto: Pressbild

Genom åren har alla förutom Jimmy ur orginalgänget slutat, då det har varit svårt att vara borta så mycket från familjen.

– Jag vill ge en extra stor medalj till min fru som stått ut i alla år! Vi träffades när vi var 16 år. När barnen var små kunde Casanovas ligga ute på en kryssningsfärja i tre veckor i sträck och klarar relationen det så klarar man allt, säger Jimmy.

Samtidigt har Casanovas haft andra utmaningar, som att intresset för dansband gått upp och ned.

– Ibland har det varit svårt att få ihop löner. Och bussen går såklart alltid sönder den sämsta tiden på året. Men så är det i alla mindre företag. Numera har vi tre-fyra spelningar i veckan, säger Jimmy.

Den 15 december bjuder de upp till dans i Västra Vallen på Borggården i Vadstena. Innan Casanovas kliver upp på scen är det VIP-fest med vänner, familj och branschfolk.

– Det är ungefär 150 VIP-gäster som vi bjudit in innan själva dansen börjar. Det är till exempel föräldrar som ställt upp med att köra släpkärror och personer som hjälpt oss sedan start! Sedan är det endast förköp på dansen. Vi kan endast ta in ett begränsat antal gäster, säger Jimmy.

Efteråt blir det efterfest till coverbandet "Värsta Bästa Bandet".

– Vi vill ha en positiv och glad tillställning med mycket allsång och bus. Klackarna i taket!

Publicerad 02 December 2019 13:11