Sandra Peterson har utsetts till Årets Yrkeslärare.

Sandra Peterson har utsetts till Årets Yrkeslärare. Foto: Carolina Fransson

Sandra har utsetts till Årets Yrkeslärare

Kämpar för en mer jämställd bransch

MOTALA.

Nyligen utsågs Sandra Petersson från Motala, som arbetar som yrkeslärare på Vretagymnasiet, till Årets Yrkeslärare på Yrkesutbildningsgalan i Globen. Hon beskrivs som en kvinnlig förebild i en bransch som domineras av män.

Av
Carolina Fransson

Sandra arbetar mycket för att transportbranschen ska bli mer jämställd.

– Det är jätteviktigt. Att det finns både tjejer och killar i alla yrkeskategorier är viktigt. Transportbranschen är en mansdominerad bransch, men fler tjejer är på frammarsch. I dag är en tredjedel tjejer på den utbildning jag undervisar i, och det blir fler och fler kvinnliga förare. Det har skett en successiv ökning genom åren. När jag gick fordon, 2006-2009, var det bara jag och några tjejer till som gick det, säger hon.

Sandras båda föräldrar är lastbilschaufförer och hon bestämde sig tidigt för att själv också bli det. Hon arbetade som lastbilschaufför till 2013 då hon i stället blev yrkeslärare.

– Jag har alltid intresserat mig för branschen, och tycker att den är intressant, utvecklande och rolig, säger hon.

Skolan har en dag då niondeklassare som funderar på att läsa fordons- och transportprogrammet kan komma hit, prova att köra lastbil, hjullastare med mera och höra mer om programmet. Nu har man också startat upp ett särskilt tjejläger i januari för att locka ännu fler tjejer till programmet. Sandra berättar att det är flera yrkeslärare som drivit på den frågan och att de har ett kvinnligt nätverk av tidigare elever som engagerar sig i det. Skolan har också samverkansprojekt med andra skolor, en norrlandsresa som man gör med en annan skola till exempel, som Sandra engagerar sig mycket i.

– Jag trivs jättebra i den här rollen; att engagera och inspirera elever och att arbeta mot gemensamma mål, säger hon.

Publicerad 02 December 2019 10:37