Bronsgjutningar – ovanlig konstform

"Kontrast mellan det kärva gråa på ytan med det blanka högpolerade"

ASKERSUND.

Fram till fjärde januari kan du se utställningen Brons av Leif Månsson i Sjöängens konsthall.

Av
Lotta Hofström

Leif Månsson har arbetat med bronsgjutningar i 20 år.

– Det har jag gjort parallellt med mitt jobb som modelltillverkare inom industrin. I industrin får jag en ritning över hur det ska tillverkas, men här har jag skapat själv och bestämt precis, säger han.

Han har tidigare ställt ut sin kollektion, sina olika former, bland annat på Liljevalchs vårsalong, Nora konsthall, Konstvecka Färingö och Örebro konsthall. Bronsgjutning är ovanligt, även om konstgjuteri är vanligt i Sverige.

– I just den här formen vill jag påstå att jag är ensam i Sverige. Många människor tror att det handlar om keramik, säger han.

Vissa av hans gjutningar är skålformade.

Kan de användas som kärl?

– Jodå, det går väldigt bra. Men jag ser dem inte som bruksföremål utan som skulpturer, men det går ju lätt att lägga dit ett par apelsiner och är inget fel med det.

Bronsgjutningar har varken färg eller glasyr på sig. Ytan får sin nyans naturligt när bronset rostar. Gjutningarnas kanter är guldglänsande blanka.

– Det blir en kontrast mellan det kärva gråa på ytan med det blanka högpolerade som blir till när man slipar bronsmaterialet, säger han.

Konsthallen drivs på uppdrag av kommunstyrelsen i Askersund sedan invigningen 2016 och har fri entré. Scenkonstchefen Daniel Eriksson är glad att kunna erbjuda publiken Brons.

– Vi försöker alltid ha utställningar som inspirerar både turister, medborgare och de lokala konstnärerna. Både amatörer och professionella ska bli inspirerade så vi försöker variera i uttryck i färg, form och material – och det här är första gången vi har brons, säger han.

Konstnärens egna ord om bronsgjutningarna

I 20 år har jag arbetat med mina bronsgjutningar. Jag tar först fram en modell, en prototyp i trä som är lätt att forma. När jag är nöjd med mitt arbete väntar gjuteriet där skickliga hantverkare tillverkar en form i sand. Gjutningen sker vid ca 1150 grader. Efter svalning vidtar efterbearbetning som kapning och slipning där gjutsystem avlägsnas. Med syror patineras objektet och slutligen vaxas det.

Publicerad 03 December 2019 18:00