Rune Bersby möter hästen Balder.

Rune Bersby möter hästen Balder. Foto: Lotta Hofström

Julen kom till seniorboendet

Marknad med häst, tomte, skinksmörgåsar, chokladhjul och mycket mer

MOTALA. För tredje året i rad anordnade Strandvägens seniorboende i Motala i år julmarknad. Hyresgäster och deras anhöriga samt boende från andra seniorboenden kom till marknaden som ringlade sig runt inne på boendet med skinksmörgåsar, chokladhjul, tomte och mycket annat som hör julen till.

Av
Carolina Fransson

Anna-Karin Duwa, enhetschef på Strandvägens seniorboende, mötte upp inne på boendet med tomteluva på. I caféet var granen klädd och runtomkring fanns mycket att både köpa och smaka på.

– Vi anordnar den här julmarknaden för vi tycker att det är viktigt med livskvalitet och meningsfulla aktiviteter för våra hyresgäster. Vi vill att alla som kan ska kunna delta och därför har vi också mycket här som man kan provsmaka på, utan att behöva betala, säger hon.

Hon berättar att julmarknaden är mycket uppskattad och personalen engagerar sig mycket i den. En pappa till en i personalen var tomte.

Tomten var förstås på plats.

Tomten var förstås på plats. "Jag har många bekanta sedan gammalt här", säger han. Foto: Lotta Hofström

Gunnel Karlström, som bor på Åkervallens seniorboende, besökte julmarknaden och hade köpt en tomte.

Gunnel Karlström, som bor på Åkervallens seniorboende, besökte julmarknaden och hade köpt en tomte. Foto: Carolina Fransson

Anna-Karin Duwa och Sofie Sjöberg.

Anna-Karin Duwa Foto: Lotta Hofström

Inför i år hade man också tagit hit en nordsvensk häst, Balder. Han stod precis utanför dörrarna. Många av de boende växte upp under en tid då det var vanligt att ha egna arbetshästar och Balder var ett uppskattat inslag i marknaden. Ägaren Susanne Holmberg höll i honom där han stod lugnt och lät sig klappas av såväl unga som äldre händer.

Alva Damberg, som jobbade på julmarknaden, passade på att klappa hästen Balder som uppskattades av de boende.

Alva Damberg, som jobbade på julmarknaden, passade på att klappa hästen Balder som uppskattades av de boende. Foto: Lotta Hofström

Susanne Holmberg och Balder.

Susanne Holmberg och Balder. Foto: Carolina Fransson

Undersköterskan Anna Törnström arbetar deltid i caféet på boendet. Julmarknaden och pysslet runt den ger guldkant i tillvaron både för personal och boende, menar hon.

– Det blir roligare att jobba! En gemenskap med de boende och med varandra. Något att se fram emot och att prata om efteråt, säger hon.

Julmarknaden på Strandvägens vårdboende i Motala skapar fina gemensamma minnen för både personal och boende. Det berättar undersköterskan Anna Törnström. Se fler bilder från julmarknaden i vårt julspecial längre fram i tidningen.

Julmarknaden på Strandvägens vårdboende i Motala skapar fina gemensamma minnen för både personal och boende. Det berättar undersköterskan Anna Törnström. Se fler bilder från julmarknaden i vårt julspecial längre fram i tidningen. Foto: Lotta Hofström

Att få göra pepparkakshus och arrangera julmarknad ger guldkant i tillvaron för boende och personal, menar undersköterskan Anna Törnström som delar sin tjänst i caféet.

Att få göra pepparkakshus och arrangera julmarknad ger guldkant i tillvaron för boende och personal, menar undersköterskan Anna Törnström som delar sin tjänst i caféet. Foto: Lotta Hofström

Publicerad 05 December 2019 09:03