Anna- Karin Hatt besöker LRF:s samtliga regioner för att träffa medlemmar, förtroendevalda och medarbetare.

Anna- Karin Hatt besöker LRF:s samtliga regioner för att träffa medlemmar, förtroendevalda och medarbetare. Foto: Carolina Fransson

"Åkermarken i Östergötland är viktig att skydda och bevara"

LRF:s vd Anna Karin Hatt besökte regionen

ÖSTERGÖTLAND. Sedan Anna Karin Hatt tillträdde som vd för Lantbrukarnas Riksorganisation, LRF, i augusti har hon besökt medlemmar, förtroendevalda och medarbetare runtom i landet. Under torsdagen besökte hon Östergötland.

Av
Carolina Fransson

Anna Karin Hatts mål är att LRF ska öka antalet företagarmedlemmar från dagens 120 000 till 150 000 år 2030 Under hösten har hon rest runt i LRF:s regioner för att bilda sig en uppfattning om hur lantbrukarna har det och vilka frågor som är viktiga för dem.

Besöket i Östergötland startade på Vreta Kluster i Linköping där kontoret för de tre LRF-regionerna Östergötland, Sörmland och Örebro finns. Sedan besökte hon Skedevi gård i Fornåsa, som har bärodling, potatis och spannmål, och därefter Blackert Lantbruk i Skänninge. Under besöket på Skedevi gård anordnades en pressträff och Anna Karin svarade på frågor under tiden som ägaren Claes Pettersson visade henne runt på gården och berättade om sin verksamhet.

– Jag har besökt olika typer av gårdar för att få en så bred kunskap som möjligt om hur våra medlemmar, förtroendevalda och medarbetare har det. Det är första gången jag besöker en bärodling, sa hon.

Hon ställde mycket frågor om hans verksamhet och det som odlas på gården. Claes visade potatisförråd, blåbärsodlingar, jordgubbsodlingar och bevattningssystem.

– Det känns kul att få besök av vd:n, och bra att få möjlighet att föra fram vad vi tycker är viktigt. Att ha bra förutsättningar för att producera svenskt livsmedel är viktigt och för mig är LRF viktiga som neutrala i debatten, sa han.

Anna Karin beskrev, under besöket, Östergötland som en region med mycket innovationer. Hon imponeras av bland annat såmaskiner och drönare som utvecklats här. Hon jämförde också regionen med Skåne.

– Östergötland har, precis som Skåne, fina slätter med bördiga åkrar. Åkermarken är viktig att skydda och bevara, speciellt när man planerar för att bygga ut städer. Det är viktigt att tänka på hur städer växer. Att man i stället för på bredden tänker att man kan bygga på höjden, till exempel. LRF har också en viktig roll i att lyssna på våra medlemmar och vad de behöver, säger hon.

LRF

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, finns över hela Sverige och är en partipolitiskt obunden intresse- och företagarorganisation för människor och företag som har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. Organisationen har totalt 140 000 medlemmar som driver 70 000 företag. LRF Östergötland, LRF Sörmland och LRF Örebro är tre regionförbund inom Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, som tillsammans har 16 000 medlemmar.

Källa: LRF

Publicerad 06 December 2019 14:52