Förre ägaren och vd:n bildar nytt bolag som tar över verkstaden. Ödeshögs mekaniska gick konkurs i november.

Förre ägaren och vd:n bildar nytt bolag som tar över verkstaden. Ödeshögs mekaniska gick konkurs i november. Foto: Carolina Fransson

20 anställda får gå efter verkstadskonkursen

De andra får jobb i nya bolaget

ÖDESHÖG.

I november gick Ödeshögs mekaniska AB plötsligt i konkurs. Främsta orsaken var en skuld på fem miljoner kronor, gällande uteblivna pensionsinbetalningar. Nu bildar förre ägaren och vd:n nytt bolag – och tar i januari över verkstaden, enligt Corren.

Av
Lotta Hofström

Ödeshögs mekaniska, som främst är inriktade på den svenska marknaden när det gäller lego- och prototyptillverkning, har drivits av ägaren Stig Andersson i 30 år. Nu bildar han och förre vd:n Jan Dacksjö nytt bolag för att driva verkstaden vidare.

För ett par veckor sedan fick ledningen veta att skulden hos försäkringsbolaget gällde fem, och inte en, miljon kronor. Pengarna har betalats in men till fel pensionsförsäkringsbolag, skriver Corren.

– Ägaren har blivit utsatt för något som han inte har kunnat påverka. Han har litat på experter och gjort rätt för sig, säger konkursförvaltaren Magnus Nedstrand till tidningen.

Beskedet om konkursen kom som en chock för de 60 anställda på Ödeshögs mekaniska AB. Alla sades upp från den första december.

Sedan tidigare pågick redan förhandlingar mellan arbetsgivaren och facket om att minska personalen med 20 personer på grund av arbetsbrist. I och med ägarbytet förändras inte siffran. 20 av de varslade får gå, de resterande 40 får jobb i nya bolaget.

Publicerad 06 December 2019 09:55