Ken Willman minns branden, men ser nu framåt.

Ken Willman minns branden, men ser nu framåt. Foto: Carolina Fransson

Ken har snart en verkstad i Spångsholm igen

Han var en av alla som drabbades av branden

SPÅNGSHOLM. Ken Willman, som driver företaget KW Svets och måleri, hade en verkstadslokal på Spångsholms bruk. Han och sonen Ronny förlorade allt när det brann ner i våras - inte en enda skruvmejsel blev kvar. Nu har de ersatt det som gick förlorat och de ser fram emot att flytta tillbaka när nya lokaler på området snart blir lediga.

Av
Carolina Fransson

Ken Willman satt hemma och tittade på tv den 17 april i år när han fick ett samtal från sin son Ronny, som jobbar halvtid i KW Svets och måleri, som berättade att det brann på Spångsholms bruk.

– Jag åkte dit direkt och såg att det brann i en del. Jag tänkte att det är nog lugnt för den låg en bit i från vår del, men sen såg jag att det spred sig snabbt och rubbet brann ner, minns han.

Här hade Ken sin verkstadslokal.

Här hade Ken sin verkstadslokal. Foto: Carolina Fransson

Ken och hans son Ronny fick på kort tid efter branden tag i en verkstadslokal i Skänninge i stället. Det var en tillfällig lösning då den lokalen egentligen var för liten för deras verksamhet. De kommer nu nästa år att ta över en lokal i en annan del av fastigheterna på bruket då en annan hyresgäst flyttar in i en ny byggnad som byggs här.

Vi ses på området och när vi är där hälsar Ken på de vi möter och berättar vilka de är.

– Den sociala biten på området här är på topp, tycker jag. Vi träffas en gång i månaden och fikar. Det är också väldigt goa gubbar som driver bruket. Det ska de ha en eloge för, säger han.

Resterna av en ljuddämpare till en motorsåg ligger kvar.

Resterna av en ljuddämpare till en motorsåg ligger kvar. Foto: Carolina Fransson

Vi stannar till vid platsen där Ken och Ronny hade sin verkstad. Han kliver ur, går runt i resterna av det som fanns här och tar upp en sak som han hittar på marken.

– Titta, det här är resterna av en ljuddämpare till en av våra motorsågar. Vi hade åtta eller nio motorsågar som gick förlorade i branden, säger han.

Någon annan rest av de ägodelar som de hade här; maskiner, verktyg och högtryckstvättar med mera, hittar han inte. Men de har de nu ersatt med nya.

Resterna av det gamla bruket.

Resterna av det gamla bruket. Foto: Carolina Fransson

När han ser sig om i resterna av bruket i dag är det ändå som att stå på vilken plats som helst, säger han.

– Ja, det var inte roligt när det hände, men det går inte att gräma sig över det. Jag vill skicka en guldstjärna till Länsförsäkringar Östgöta, som hjälpte oss mycket. Efter två dagar började vi leta nya grejer. Jag har fått jobba lite fler lördagar och söndagar, men det som är förlorat går ju att ersätta. Jag blev ju inte skadad. Jag satt ju hemma när det hände, säger han.

Publicerad 06 December 2019 16:23